90 ΧΡOΝΙΑ ΠΡΙΝ… 1-4-1932

53" χρόνος ανάγνωσης

ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ: Ο Μαχάτμα Γκάντι συνεφιλιώθη επισήμως με τον Αντιβασιλέα των Ινδιών και αυτό αποτελεί σημαντικόν σταθμόν εις την εξέλιξιν του Ινδικού ζητήματος. Κατόπιν τούτου ο Γκάντι θα προσκαλήται εις όλας τας επισήμους τελετάς και εορτάς εις το ανάκτορον του Αντιβασιλέως, επομένως έσπευσε να παραγγείλη και μίαν χρυσοπόρφυρον αυλικήν στολήν [πρωταπριλιάτικο της «Κ»].

ΚΡΟΥΠ: «Η εξέλιξις την οποίαν ηκολούθησεν η ανθρωπότης απέδειξεν πανηγυρικώς τι οφείλει ο πολιτισμός εις την ελευθέραν οργάνωσιν της ιδιωτικής οικονομίας, ήτις εχρησίμευσεν ως βάσις της τοιαύτης καταπληκτικής προόδου. […] Δυνάμεθα να είπωμεν ότι πρακτικώς αι αρχαί του συστήματος της ιδιωτικής οικονομίας δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερον να αντικατασταθούν με άλλας αίτινες πιθανόν θεωρητικώς να εμφανίζωνται κάποτε ελκυστικαί, αλλά δεν στηρίζονται εις την πραγματικότητα. Μία μόνη διέξοδος υπάρχει εκ της σημερινής κρίσεως: λογική συνεργασία επί τη βάσει της ισότητος των δικαιωμάτων όλων των λαών οίτινες συμμετέχουν εις την παγκόσμιον οικονομικήν ζωήν» [Αλφ. Κρουπ, πρόεδρος Γερμανών βιομηχάνων].

ΣΦΑΛΜΑ: «Αναγνωρίζωμεν ότι έκαμαν σφάλμα και όχι έγκλημα, αλλά τιμώμεν και γεραίρομεν το έργον αυτών το γενικόν» [Βενιζέλος για τη δίκη των Εξ και τους ηγέτες της επανάστασης του 1922].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT