90 χρόνια πριν στην «Κ… 22 – 5 – 1932

1' 22" χρόνος ανάγνωσης

ΔΙΑΛΥΣΗ: Ο πολύς κόσμος ήκουσε με αρκετήν περιέργειαν την διάλυσιν της θεατρικής Οικουμενικής Μαρίκας – Κυβέλης – Μελά. Εν τούτοις η είδησις είνε φαινομενικώς και μόνον αποθαρρυντική διά τους φίλους του θεάτρου. Θα ημπορούσε μάλιστα να ειπή κανείς ότι ο χωρισμός Μαρίκας – Κυβέλης θ’ αποβή ωφέλιμος διά το Ελληνικόν θέατρον, όπως απέβη ωφέλιμος και η συνεργασία των. Ποία όμως υπήρξεν η αιτία της διακοπής μιας τόσον επωφελούς συνεργασίας και πώς μία τόσον σοβαρά απόφασις ελήφθη χωρίς πολλάς αμφιταλαντεύσεις; […] Ο κ. Λογοθετίδης εις τον θίασον Μαρίκας – Κυβέλης ενεφανίσθη εις την γνωστήν κωμωδίαν του Μπέρναρ Σώου «Το επάγγελμα της κ. Γουώρεν» παίζων τον ρόλον ενός Αββά. Ο Αββάς όμως αυτός ενώ ικανοποίει την κ. Κοτοπούλη δεν ικανοποίει την κ. Κυβέλην, η οποία εζήτησε την αντικατάστασιν του κ. Λογοθετίδη δι’ άλλου ηθοποιού. Η κ. Κοτοπούλη ηρνήθη και από τότε ήρχισεν η ψυχρότης.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ: «Υπό τοιούτους όρους, κύριοι βουλευταί, εσχημάτισα την πεποίθησιν ότι η περαιτέρω παραμονή της Κυβερνήσεως εις την αρχήν δεν ημπορεί πλέον να εξυπηρετήση τα συμφέροντα της χώρας τόσον μάλλον καθόσον έχει την πεποίθησιν όπως εξειλίχθησαν τα πράγματα ότι και εάν εψηφίζετο το νομοσχέδιον αυτό υπό τους όρους υπό τους οποίους θα εψηφίζετο, υπό τας διαμαρτυρίας συσσώμου της αντιπολιτεύσεως, θα ήτο απολύτως αδύνατον να μου χρησιμεύση όπως επιτύχω τον επιδιωκόμενον σκοπόν. Διότι είνε ανάγκη να διακηρυχθή από του βήματος τούτου με όλην την επισημότητα, την οποίαν δίδει εις την φωνήν μου και η θέσις την οποία κατέχω ακόμη και αυτήν την στιγμήν, είνε ανάγκη να διακηρυχθή από του βήματος τούτου ότι η χώρα φέρεται προς όλεθρον αν συνεχισθή κατά την αυτήν αντίληψιν η οποία επικρατεί σήμερον η λεγομένη ελευθερία του Τύπου» (Ελ. Βενιζέλος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT