90 ΧΡOΝΙΑ ΠΡΙΝ… 21–6–1932

53" χρόνος ανάγνωσης

ΑΙΜΑΤΗΡΑΙ ΣΥΜΠΛΟΚΑΙ: Επί τη επετείω της δολοφονίας του Στεπάν Ράδιτς, Παύλου Ράδιτς και Μπασαριτσέκ ετελέσθησαν σήμερον εις όλας σχεδόν τας πόλεις της Κροατίας μνημόσυνα. Επεισόδια τινά εσημειώθησαν μόνον εις Μποζάνσκι, Μπροντ, Ζαστρεμπόρσκα και Σπαλάτον. Εις Μποζάνσκι και Μπροντ μετά το μνημόσυνον το πλήθος προσεπάθησε να ανοίξη τας φυλακάς όπως απελευθερώση κρατουμένους διά κομμουνιστικήν προπαγάνδαν. Η αστυνομία υποστάσα επίθεσιν με ράβδους και λίθους εδέησε να κάμη χρήσιν των όπλων φονεύσασα έναν των διαδηλωτών. Εις Ζαστρεμπόρσκα διαδηλωταί συνεκρούσθησαν μετά της αστυνομίας. […] Εις το Σπλιτ μετά το μνημόσυνον διαδηλωταί διέσχησαν τας οδούς κραυγάζοντες κατά του καθεστώτος.

ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ: Παρά την τηρουμένην επιφυλακτικότητα είνε βεβαία η ύπαρξις πρωτοκόλλου προς ανασύστασιν του Στρατιωτικού Συνδέσμου με τον σκοπόν να εναντιωθή εις την λαϊκήν θέλησιν, αλλ’ η υιοθέτησις του περιεχομένου αυτού δεν ευρίσκει συμπαθές έδαφος μεταξύ των αξιωματικών, πολλοί των οποίων, ως και χθες εγράφομεν έδωσαν σαφώς να εννοηθή ότι θεωρούν διά τον στρατόν καταστρεπτικήν την εκ νέου ανάμιξίν του εις την πολιτικήν και μάλιστα διά λόγους τους οποίους δεν υπαγορεύει το γενικόν καλόν της χώρας, αλλά το στενόν κομματικόν συμφέρον της κυβερνώσης παρατάξεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT