90 χρόνια πριν στην «Κ»…10 – 7 – 1932

1' 20" χρόνος ανάγνωσης

ΕΛΠΙΔΑ: Ο «Αιών της Προόδου» των Αμερικανών αεροπόρων Τζαίημς Μάττερν [φωτ. αριστερά] και Μπέννετ Γκρίφιν προσεγειώθη εις τον παρά το Βερολίνον αερολιμένα του Τέμπελχοφ. Το μονοπλάνον είχεν εκκινήσει εκ Ν. Υόρκης περί το μεσονύκτιον της 4ης τρεχ. και έφθασεν εις την γερμανικήν πρωτεύουσαν εντός 37 ωρών και 45 λεπτών, ήτοι κατά 4 ώρας ολιγωτέρας από το χρονικόν διάστημα, το οποίον είχον απαιτήσει κατά το παρελθόν έτος οι αεροπόροι Ποστ και Γκάττυ, εις τον ταχύτατον γύρον του κόσμου. Η αρχή της αποπείρας των Μάττερν και Γκρίφιν γεννά την ελπίδα ότι οι δύο Αμερικανοί αεροπόροι θα δυνηθούν να πραγματοποιήσουν την πρόθεσίν των όπως συμπληρώσουν τον εναέριον γύρον του κόσμου εντός εξ ημερών, ήτοι κατά δύο ημέρας ενωρίτερον από το προγενέστερον ρεκόρ των συμπατριωτών των.

ΕΘΙΜΟΝ: Ευρισκόμεθα εις το μέσον του θέρους, δηλαδή εις την εξαιρετικήν ακμήν και έντασιν των κυνικών καυμάτων. Η ζέστη έχει καταντήσει αποπνικτική και η ζωή φρικώδες μαρτύριον. Το καλοκαίρι, παρά την ωραιότητά του και παρά τας απολαύσεις που παρέχει, εν τούτοις περιλαμβάνει μέσα εις το πρόγραμμά του ποικίλα δυσάρεστα. Εν από αυτά είνε αναμφισβητήτως αι «πυρκαϊαί δασών». Το πράγμα έχει καταντήσει εις την Ελλάδα έθιμον. Από μακράς σειράς ετών έχει καθιερωθή η καλοκαιρινή «ατραξιόν» κατά την οποίαν τα δάση αναφλέγονται εν είδει τεραστίων πυροτεχνημάτων και μεταβάλλουν ωραίας πρασίνας εκτάσεις εις «πυρικαύστους ζώνας» και εις φρικώδεις και καπνιζούσας τοποθεσίας.

ΑΝΕΤΟΙΜΟΣ: Η «Γενική Γερμανική Εφημερίς» ευρίσκει τας συμφωνίας [της Λωζάνης] ήκιστα ικανοποιητικάς. Παρατηρεί ότι παρά τα τρομακτικά διδάγματα εκ της οικονομικής κρίσεως, και μετά 16 ετών καταστροφήν, την οποία εδημιούργησεν η υπογραφείσα εις τας Βερσαλλίας, ο κόσμος δεν ωρίμασεν εισέτι δι’ εποικοδομητικάς λύσεις εν τω πνεύματι της αληθούς ειρήνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT