Οι Γερμανοί κι εμείς

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Χωρίς καμιά αμφιβολία η Γερμανία είναι ένα οργανωμένο κράτος και οι Γερμανοί είναι ένας πειθαρχημένος λαός. Επ’ αυτού δεν χρειάζεται επιχειρηματολογία. Είναι ένα ιστορικό αξίωμα. Συνεπώς όλα τα προβλήματα μπορεί να τα αντιμετωπίσουν με τρόπο ορθολογικό η ηγεσία και καρτερικό οι πολίτες. Η Ιστορία αυτό δείχνει όταν η Γερμανία, πλήρως κατεστραμμένη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ηττημένη όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και ηθικά, διαιρεμένη, μέσα σε λίγα χρόνια στάθηκε στα πόδια της. Και πολύ αργότερα, όταν στη δεκαετία του 1990 απορρόφησε, χωρίς πολιτικούς και κοινωνικούς κραδασμούς, το οικονομικά καθυστερημένο ανατολικό κομμάτι της με νομισματική ισοτιμία 1:1. Είναι ένας λαός που αντέχει στα δύσκολα.

Συνεπώς και σήμερα, όποια και αν είναι η έκταση της ενεργειακής κρίσης στο άμεσο μέλλον, η Γερμανία θα τα βγάλει πέρα με τις λιγότερες απώλειες στα οικονομικά μεγέθη και με τις λιγότερες τριβές στο πολιτικό της σύστημα. Οι πειθαρχημένοι λαοί πριν διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα, προσπαθούν να τα επιλύσουν. Ηδη κυκλοφορούν σενάρια για το τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν για να απεξαρτηθεί η Γερμανία από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η πολιτική ηγεσία, συγχρόνως, προετοιμάζει και τους πολίτες γι’ αυτό που πρόκειται να έρθει, χωρίς να υπερβάλλει, αλλά χωρίς και να καθησυχάζει. Συμπερασματικά: οι Γερμανοί καθώς είναι ένας λαός εκπαιδευμένος ιστορικά να αντεπεξέρχεται στις δύσκολες καταστάσεις θα αντιμετωπίσει συντεταγμένα την ενεργειακή κρίση και τις οικονομικές της παρενέργειες. Εμείς θα μπορέσουμε;

Είναι γνωστό πως το ελληνικό κράτος λειτουργεί στο «περίπου». Ενα από τα πιο σύντομα ανέκδοτα είναι πως πέντε κρατικοί λειτουργοί κάθισαν σε ένα τραπέζι και σχεδίασαν, οργάνωσαν και αντιμετώπισαν με επιτυχία, επί του πεδίου, μια κρίσιμη κατάσταση. Οσο άψογος και να είναι ο σχεδιασμός, πάντα υπάρχουν απώλειες και τριβές όσο κινείται η υλοποίησή του προς τα κατώτερα κλιμάκια, λόγω της αντιπαραγωγικής διάρθρωσης του δημόσιου τομέα. Επιπροσθέτως, οι Ελληνες στην πλειοψηφία τους, σε ένα πρόβλημα εθνικών διαστάσεων, θα κοιτάξουν πρωτίστως να προσδώσουν πολιτικό – κομματικό χαρακτήρα και οι αντιπολιτευόμενοι να υπονομεύσουν την οποιαδήποτε λύση του. Στην περίπτωσή μας ισχύει το γνωστό σλόγκαν: «Αν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει Γερμανία και οι Ελληνες θα πρέπει να γίνουν Γερμανοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT