90 ΧΡOΝΙΑ ΠΡΙΝ… 12-8-1932

51" χρόνος ανάγνωσης

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ: Τηλεγραφήματα εκ Μαδρίτης αγγέλλουν ότι το στρατιωτικόν κίνημα κατεστάλη οριστικώς με την σύλληψιν του στρατηγό Χούρχο και των επιτελών του. Ο Σαν Χούρχο συνελήφθη έξωθεν της Σεβίλλης υπό του σκοπού του φρουρούντος εις την δημοσίαν οδόν. Ο Σαν Χούρχο εξήγαγε το περίστροφόν του προφανώς διά να αυτοκτονήση, αλλ’ ημποδίσθη υπό των άλλων αξιωματικών. Την νύκτα μετεφέρθη εις Μαδρίτην. Μετά την αποτυχίαν του κινήματος σοβαραί ταραχαί εξερράγησαν εις την Σεβίλλην. […] Οι διαδηλωταί παρελαύνουν διά των οδών της πόλεως ενώ η αστυνομία αγωνίζεται ματαίως να τηρήση την τάξιν.

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ: [ο Ελ. Βενιζέλος για τη Δίκη των Εξ] «[…] Οι αξιωματικοί αυτοί διά να εξαγνίσουν το στίγμα το οποίον ενεκόλαψεν εις το Εθνος η πολιτική εκείνη, προέβησαν εις τιμωρίας σκληροτάτας, τας οποίας μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης δεν ενέκρινε ποτέ, καίτοι η μεγίστη πλειοψηφία αναγνωρίζει, άνευ τινός ενδοιασμού, ότι ενήργησαν από χρηστού συνειδότος και εν τη πεποιθήσει ότι μόνον ούτως ενεργούντες ηδύναντο να ανασυγκροτήσουν, όπως και ανεσυγκρότησαν, τον στρατόν του Εβρου, ο οποίος επέτρεψε την υπογραφήν της Συνθήκης της Λωζάννης, όπως αύτη διετυπώθη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT