Αναφέρομαι στον στρατηγό Χαράλαμπο Κατσιμήτρο, ήρωα του αλβανικού μετώπου, ο οποίος μέσα στη μετακατοχική παραζάλη καταδικάστηκε από το δικαστήριο δωσιλόγων.
Ο Χ. Κατσιμήτρος, επικεφαλής της 8ης Μεραρχίας, αντιμετώπισε με επιτυχία, τις πρώτες κρίσιμες ημέρες, τις επιθέσεις των ιταλικών στρατευμάτων στη γραμμή Ελαίας – Καλαμά. Το Γενικό Επιτελείο άφησε στην κρίση του την απόφαση αν θα συμπτυχθούν οι δυνάμεις του μέχρι την κοιλάδα του Αράχθου, για να μην περικυκλωθούν, ή αν θα συνεχίσει να αντιστέκεται. Ως γνωστόν, επέλεξε το δεύτερο με επιτυχία, συμβάλλοντας στη νίκη του ελληνικού στρατού στο αλβανικό μέτωπο. Μετά τη συνθηκολόγηση συμμετείχε στην κυβέρνηση Τσολάκογλου ως υπουργός Εργασίας από τις 30 Απριλίου 1941 έως τις 22 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, κάτι που θα το πληρώσει στη συνέχεια.
Η επαγγελματική αξιοσύνη του και ο ανθρώπινος χαρακτήρας του είχαν αναγνωριστεί από όλους όσοι έτυχε να υπηρετήσουν υπό τις διαταγές του. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως, αν και συνελήφθη δύο φορές κατά τα Δεκεμβριανά, οι δεσμώτες Ελασίτες τον άφησαν και τις δύο φορές ελεύθερο. Ας σημειωθεί πως συνάδελφοι του Χ. Κατσιμήτρου κατά τα Δεκεμβριανά εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τους κομμουνιστές (Μπάκος, Καβράκος, Μεταξάς, Κριεζής). Την πρώτη φορά, στις 12 Δεκεμβρίου, κρατούμενος ων μαζί με τον 15χρονο γιο του, άκουσε τους Ελασίτες φρουρούς να μιλούν για κάποιον ήρωα Κατσιμήτρο. Ο Κατσιμήτρος τους δήλωσε την ταυτότητά του και μετά από λίγο πατέρας και γιος αφέθηκαν ελεύθεροι. Τη δεύτερη φορά, στις 28 Δεκεμβρίου 1944, τον συνέλαβαν στην Κηφισιά. Εκεί ένας Ελασίτης αναγνώρισε στο πρόσωπο του στρατηγού τον άνθρωπο που του έδωσε άδεια, όταν ήταν φαντάρος, για να επισκεφθεί την ετοιμόγεννη γυναίκα του. Σε ανταπόδοση, ο Ελασίτης τον άφησε κρυφά ελεύθερο. Επειδή η Ιστορία παίζει τα παιχνίδια της, στη συνέχεια, όταν ο συγκεκριμένος Ελασίτης παραπέμφθηκε σε δίκη, ο Χ. Κατσιμήτρος τον υπερασπίσθηκε συμβάλλοντας στην αθώωσή του.
Στις 31 Μαΐου 1945, καταδικάστηκε από το δικαστήριο δωσιλόγων σε κάθειρξη 5,5 ετών για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Τσολάκογλου και εξέπεσε από τον βαθμό του αντιστρατήγου. Αποφυλακίστηκε με βασιλικό διάταγμα το 1949 και στη συνέχεια του αποδόθηκαν οι βαθμοί και τα παράσημα.