Νυχτερινή πορεία σε ναρκοπέδιο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Η ένταση των ημερών με φόντο ένα σκοτεινό παρασκήνιο για τις υποκλοπές (υπαρκτές και φανταστικές) δεν επιτρέπει να αναδειχθούν στον δημόσιο διάλογο τα σοβαρά ζητήματα που επηρεάζουν ευθέως και καθοριστικά την πορεία της χώρας. Ασφαλώς δεν μπορεί και δεν πρέπει κανείς να κλείσει τα μάτια του όταν αιωρούνται καταγγελίες, αλλά δεν μπορεί και να υιοθετούνται χωρίς αποδείξεις όσα σκοπίμως κυκλοφορούν με προφανείς στόχους κομματικής εκμετάλλευσης.

Η Δημοκρατία, για να προστατευθεί από τους εχθρούς της, δεν έχει άλλο δρόμο από την αλήθεια και τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα κυλιστούν οι πάντες στον βούρκο, για να αποδείξουν ότι αντέχουν στον βρώμικο πόλεμο.

Η χώρα έχει πολλά και σοβαρά θέματα ανοικτά και μια πορεία αξιοζήλευτη ύστερα από πολλά χρόνια αλυσιδωτών κρίσεων, που θα ήταν κρίμα να καταστραφεί στον βωμό της ακραίας κομματικής σύγκρουσης. Οι θεσμοί υπάρχουν και πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι να κάνουν τη δουλειά τους και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες χωρίς καμιά επιείκεια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα «κάψουμε το σπίτι» για να καούν μαζί του και οι… κοριοί.

Από τα πραγματικά γεγονότα που ξέρουμε έως τώρα είναι πως υπήρξε νόμιμη μεν, απαράδεκτη δε, παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτό που δεν μάθαμε ποτέ, λόγω του απορρήτου, είναι γιατί έγινε αυτή η λεγόμενη επισύνδεση και ευλόγως δημιουργούνται σκιές που δεν αντέχει το πολιτικό μας σύστημα. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη, σε συνεννόηση με το θύμα, να βρει τον τρόπο να λύσει το πρόβλημα. Τώρα σε σχέση με τις λίστες ή και τις φήμες που κυκλοφορούν περί δεκάδων άλλων καταφανώς παρανόμων παρακολουθήσεων, το βάρος της απόδειξης φέρουν οι καταγγέλλοντες και όχι τα θύματα που εμμέσως εκβιάζονται. Η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει κάτι και πως δεν έχει καμιά εμπλοκή σε αυτό, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει ότι συνέβησαν παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο, οφείλει να πράξει τα δέοντα για να ερευνηθούν αρμοδίως τα πάντα και να δούμε τι από όλα αυτά είναι αλήθεια και τι είναι κατασκευή, ώστε να καταλογιστούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν.

Οι κινήσεις της Δικαιοσύνης και κάθε άλλης αρμόδιας αρχής πρέπει να είναι αστραπιαίες, για να μη φθάσουμε στις κάλπες με αυτό το θέμα συζήτησης που δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα. Ο τόπος αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και μια γενικευμένη πολιτική αστάθεια μόνο δεινά μπορεί να προκαλέσει, όπως έχει ήδη συμβεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Ετσι και αλλιώς, είναι ορατός ο πολιτικός κίνδυνος, ο οποίος… τιμολογείται ακριβά από τις αγορές, λόγω της ακυβερνησίας που θα προκαλέσει η πρώτη εκλογική αναμέτρηση με την απλή αναλογική. Το ζητούμενο είναι ένας καθαρός πολιτικός ορίζοντας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και από το πολιτικό προσωπικό στη βάση προγραμματικών αντιπαραθέσεων, ώστε αυτή η περιπέτεια των διπλών εκλογών να έχει το λιγότερο δυνατό κόστος για τη χώρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει δείξει έως τώρα ότι ενδιαφέρεται για την πολιτική ομαλότητα, διότι κρίνει ότι δεν τη συμφέρει και τροφοδοτεί κάθε ψεκασμένη θεωρία αρκεί να υπάρχει σύγκρουση. Υποχρέωση της κυβέρνησης, όμως, είναι να εκκαθαρίσει το… ναρκοπέδιο και οι πολίτες θα κρίνουν στην κάλπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT