Υψηλή πολιτική σε… μικρό καλάθι

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Σε πείσμα των προβλέψεων καταστροφής η οικονομία δείχνει, όχι μόνον ότι αντέχει αλλά ότι ξεπερνάει ακόμη και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις. Τελευταία στοιχεία για τον τζίρο των επιχειρήσεων το τρίτο τρίμηνο, αλλά και για το εννεάμηνο, επιβεβαιώνουν εκτίναξη του κύκλου εργασιών σε όλους τους κλάδους και αυτό είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό για την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Ασφαλώς σημαντικό μερίδιο σε αυτή την υγιή εξέλιξη έχει ο τουρισμός, αλλά υπήρξαν αντίστοιχα θετικά στοιχεία και στη μεταποίηση και το εμπόριο. Για παράδειγμα, η αύξηση του τζίρου κατά 42,8% το γ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, παρά τις αυξήσεις τιμών που εμπεριέχει, είναι θετική έκπληξη. Ως έναν βαθμό μάλιστα προεξοφλεί τις προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα και σίγουρα αποτελεί καλό σημείο εκκίνησης για το επόμενο έτος, που προβλέπεται για πολλούς λόγους δυσκολότερο. Κανείς βεβαίως δεν είναι ευτυχής με την πορεία του πληθωρισμού, αν και εκεί υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια για επιβράδυνση, που αν επιβεβαιωθούν έως το τέλος του έτους θα έχουμε αποφύγει τα χειρότερα.

Είναι απολύτως αναγκαίο η κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις, που συνήθως είναι ασφυκτικές λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

Στην καθημερινότητα οι δυσκολίες παραμένουν, καθώς οι τιμές δεν τιθασεύονται εύκολα παρά τις επιμέρους μικρές βελτιώσεις. Τελευταία μάλιστα πολλοί χλεύασαν το εγχείρημα του Αδωνι Γεωργιάδη για το καλάθι του νοικοκυριού, αλλά οι εξελίξεις προφανώς τον δικαίωσαν. Υπήρξε συγκράτηση τιμών σε βασικά αγαθά ενώ σε πολλές περιπτώσεις, όπως προκύπτει από τις εβδομαδιαίες εκθέσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, καταγράφηκαν σημαντικές μειώσεις σε ορισμένα προϊόντα. Αυτό μπορεί να μην είναι υψηλή πολιτική, όπως την αντιλαμβάνονται οι αστέρες της αντιπολίτευσης, αλλά για τους πολίτες που τα φέρνουν δύσκολα είναι σημαντικό να εξασφαλίζουν σε χαμηλότερες τιμές τα είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειές τους. Οι γενικεύσεις του τύπου μειώστε τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας για να πέσουν οι τιμές, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί ενδεχομένως να ακούγονται ευχάριστα, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και σωστές. Σε περιόδους πληθωριστικών πιέσεων είναι σχεδόν βέβαιο ότι μία μείωση του ΦΠΑ –σε κάποια προϊόντα ή υπηρεσίες – δεν θα περνούσε ποτέ στον τελικό καταναλωτή. Αλλωστε οι αντοχές του προϋπολογισμού ύστερα από τόσες συνεχόμενες κρίσεις είναι συγκεκριμένες.

Θα ήταν συνεπώς ανεύθυνο, ίσως και επικίνδυνο, σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο να αρχίσει ένας φαύλος κύκλος παροχολογίας χωρίς συγκεκριμένη στόχευση στήριξης στους ευάλωτους. Ετσι κι αλλιώς η πείρα έχει δείξει ότι κατά τους μήνες της προεκλογικής αστάθειας ανοίγουν «μαύρες τρύπες» στον προϋπολογισμό, που μετά τις εκλογές «πληρώνονται» εις το πολλαπλάσιο. Ας αποφύγουμε τουλάχιστον μια εκ των προτέρων υπονόμευση της πορείας της οικονομίας σε ένα τόσο εύθραυστο περιβάλλον και μια τόσο ασταθή εποχή, που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια τι θα ξημερώσει την επομένη.

Είναι απολύτως αναγκαίο η κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις, που συνήθως είναι ασφυκτικές λίγους μήνες πριν από τις εκλογές και να μην προσχωρήσει σε ένα παιχνίδι ανταγωνισμού υποσχέσεων στο οποίο επιχειρεί να την οδηγήσει η αντιπολίτευση. Θα το βρει μπροστά της στον βαθμό που ελπίζει στην επανεκλογή της, αλλά κυρίως θα το βρει μπροστά της η χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT