Ποιος θα έχει το πρόβλημα;

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Ξεκίνησε η συγγραφή σεναρίων για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός μετά τις εκλογές. Η απάντηση είναι μία. Ο νικητής. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη παραβιάζει τη βούληση των ψηφοφόρων. Βέβαια, δεν αναφέρομαι σε μια πύρρειο νίκη, καθώς αυτή απέχει ελάχιστα από την ήττα, αλλά αναφέρομαι σε μια καθαρή επικράτηση, που να μην αφήνει κανένα περιθώριο για την κυρίαρχη θέση του νικητή.

Το πρόβλημα έχει ανακύψει εδώ και καιρό με τη γνωστή δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη, πως για να συμμετάσχει το κόμμα του σε κυβέρνηση συνεργασίας, πρωθυπουργός θα είναι άλλο πρόσωπο πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Μια θέση απολύτως συμβατή με τον διμέτωπο του ΠΑΣΟΚ που, εκ των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, αποδίδει. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει μια άνοδο της τάξεως του 50%.

Αλλο πράγμα όμως η προεκλογική ρητορεία και η περιχαράκωση του πολιτικού χώρου της Κεντροαριστεράς και άλλο οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν με δεδομένο το εκλογικό αποτέλεσμα. Στη δεύτερη περίπτωση εκείνο που πάντα μετράει –εκτός από το γενικό καλό– είναι το κομματικό συμφέρον. Στην προκειμένη περίπτωση τι συμφέρει στο ΠΑΣΟΚ; Κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές ή κυβέρνηση από τις δεύτερες; Το βράδυ των εκλογών με την απλή αναλογική ποιος θα έχει το μεγάλο δίλημμα; Ο ηγέτης του πρώτου κόμματος ή αυτός του τρίτου; Ο πρώτος θα έχει την εναλλακτική των δεύτερων εκλογών με στόχο την αυτοδυναμία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης με τι στόχο θα προσέλθει στις εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική;

Ενα είναι σίγουρο. Λόγω του εκλογικού νόμου θα εκλέξει το ΠΑΣΟΚ στις δεύτερες εκλογές λιγότερους βουλευτές και αν μειωθεί το ποσοστό του λόγω της πίεσης να σχηματιστεί κυβέρνηση, θα εκλέξει ακόμη λιγότερους. Ποιος χάνει αν δεν υπάρξει συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας από τις πρώτες εκλογές; Ποιος θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση; Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος ή ο Νίκος Ανδρουλάκης; Ο εστί μεθερμηνευόμενον, πως αν ο νικητής των εκλογών απαντήσει αρνητικά στην απαίτηση του Νίκου Ανδρουλάκη να επιλεγεί για πρωθυπουργός τρίτο πρόσωπο, ο χαμένος τελικά θα είναι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα παιχνίδι τακτικής που περιορίζει σημαντικά τις επιλογές του τρίτου παίκτη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT