Οι κίνδυνοι της προεκλογικής πλειοδοσίας

Οι κίνδυνοι της προεκλογικής πλειοδοσίας

3' 10" χρόνος ανάγνωσης

Για «αριστερούς του χαβιαριού» και για «φιλελεύθερους πολυτελείας» μίλησε ο κ. Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, αντιδρώντας σε όσους του άσκησαν κριτική για το market pass. Την επιστροφή, δηλαδή, του 10% στα έξοδα τροφίμων που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός ως αντίδοτο στο άλμα του πληθωρισμού στη χώρα γύρω στο 10%.

Κατ’ αρχάς, ο μέσος όρος αυξήσεων στα τρόφιμα είναι πιο κοντά στο 20% απ’ ό,τι στο 10%, που είναι ο γενικός πληθωρισμός. Δεύτερον, αν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε να βοηθήσει τους πολίτες που δεν έχουν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τροφίμων, θα έπρεπε να στραφεί στους μικροσυνταξιούχους, στους ανέργους και στους χαμηλόμισθους, και να τους δώσει μια γενναία στήριξη, και όχι 40 ευρώ στα 400 που ξοδεύουν για φαγητό.

Πράγματι, ένας μικροσυνταξιούχος, ένας άνεργος ή ένας χαμηλόμισθος που βγάζει 800 ευρώ δυσκολεύεται να πληρώσει τον λογαριασμό στα τρόφιμά του και θέλει σοβαρή οικονομική στήριξη για να τα βγάλει πέρα – και όχι 10 ευρώ τη βδομάδα που του δίνει το market pass.

Οι οριζόντιες επιδοτήσεις είναι, ως γνωστόν, απολύτως άδικες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν από αυτές επωφελούνται και εκατοντάδες χιλιάδες φοροφυγάδες –κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες– οι οποίοι δηλώνουν όλα τα τελευταία χρόνια –9 στους 10– ανώτατο εισόδημα 12.000 τον χρόνο! Μιλάμε για γιατρούς, δικηγόρους και άλλα τέτοια φοροδιαφεύγοντα ελεύθερα επαγγέλματα. Ισχυρίζονται μονίμως ότι έχουν εισόδημα 1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ συνήθως πληρώνουν μεγαλύτερο ποσό μόνο για το ενοίκιο του γραφείου τους. Αξίζει, δε, να αναφερθεί ότι το 2021 ήταν –λόγω κορωνοϊού– μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά στην οποία, όπως θα διαβάσετε στις οικονομικές σελίδες αυτού του φύλλου, ένας στους δύο εργαζομένους δήλωσε εισόδημα έως 5.000 ευρώ!

Οι οριζόντιες επιδοτήσεις είναι απολύτως άδικες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν από αυτές επωφελούνται και εκατοντάδες χιλιάδες φοροφυγάδες.

Η κυβέρνηση λέει ότι τα περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ που θα δώσει για το market pass δεν θα βγουν από τον προϋπολογισμό, αλλά από έκτακτη φορολογία που θα επιβάλει στα διυλιστήρια, τα οποία λόγω των διεθνών συνθηκών έχουν υπερκέρδη.

Αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο, επί της ουσίας, τα έκτακτα αυτά φορολογικά έσοδα θα μπορούσε η κυβέρνηση να τα διαθέσει σε κάποιες άλλες κοινωνικές ανάγκες αντί να τα μοιράσει στο 85% του πληθυσμού. Παραδείγματα πολλά: να χτίσει σε κάθε νησί του Αιγαίου μερικά δωμάτια για να μένουν οι δάσκαλοι και οι γιατροί του τοπικού κέντρου υγείας και του τοπικού σχολείου. Να βελτιώσει τις κτιριακές υποδομές σε κάποια νοσοκομεία της χώρας που είναι υπό κατάρρευση και, πάντως, είναι αδιανόητο να στεγάζουν ασθενείς στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Να δώσει επειγόντως χρήματα ώστε να γίνουν προσλήψεις στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», για να μπορούν να χειρουργούνται τα παιδιά που έχουν ανάγκη μέσα σε λίγες ημέρες και όχι να υπάρχει λίστα αναμονής τεσσάρων ετών(!) για επείγουσες εγχειρήσεις («Καθημερινή», 20.12.2022).

Σημειώνεται επίσης ότι η επιδοματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αλλά και η προεκλογική πλειοδοσία μεταξύ των κομμάτων έσπρωξαν τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα. Ο κ. Στουρνάρας μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι τα μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών θα πρέπει να ακολουθούν τα γνωστά τρία «T» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: να είναι προσωρινά (Τemporary), στοχευμένα (Targeted) και ραμμένα στις ανάγκες της ομάδας στην οποία απευθύνονται (Taylored). Για να προσθέσει ότι μέτρα που αφορούν το 80% του ελληνικού πληθυσμού δεν μπορούν να ονομαστούν στοχευμένα.

Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει, σε προεκλογική περίοδο, να ακούει επικρίσεις. Εχουμε, όμως, ακόμη τρεις μήνες μπροστά μας έως τις εκλογές. Και αν δεν ασκήσουμε από τώρα σκληρή κριτική για τις παροχές και τις υποσχέσεις όλων των κομμάτων, η χώρα –που παραμένει οικονομικά ανίσχυρη έπειτα από 10 χρόνια μνημονίων, αλλά και υπερχρεωμένη– μπορεί να βρεθεί ξανά, λόγω της προεκλογικής πλειοδοσίας, στο χείλος του δημοσιονομικού γκρεμού. Η κυβέρνηση, λοιπόν, να κάνει τη δουλειά της κι εμείς θα κάνουμε τη δική μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT