Ένα βραβείο Ηγεσίας που τιμά τη διασπορά

Ένα βραβείο Ηγεσίας που τιμά τη διασπορά

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Η βράβευση ενός εξέχοντος μέλους της διασποράς με το βραβείο «Hγέτης», το οποίο απονεμήθηκε για πρώτη φορά στην Ουάσιγκτον με πρωτοβουλία της «Καθημερινής» σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, αποκάλυψε και τον κρίσιμο ρόλο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην πρόσφατη ελληνική ιστορία. Σε ηλικία 86 ετών, ο τιμηθείς Αγγελος Τσακόπουλος μοιράστηκε για πρώτη φορά δημοσίως τον ρόλο του στην κρίση των Ιμίων, καθώς ήταν η δική του διαμεσολάβηση που έπεισε για την ανάγκη της άμεσης παρέμβασης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ώστε να αποτραπεί ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι στο αφιέρωμα στον επιτυχημένο επιχειρηματία και φιλάνθρωπο που ετοίμασε η εφημερίδα μίλησαν για αυτόν ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, ενώ το έργο και το ήθος του τίμησε ολόκληρη η ελληνική πολιτειακή ηγεσία: η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Παρουσιάζοντας το βραβείο του, η τέως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι αποκάλυψε και κάτι πιο πρόσφατο: τον ρόλο της ελληνικής ομογένειας, σε μία προσπάθεια που κινητοποίησε κάποια από τα ισχυρότερα ονόματα της διασποράς, προκειμένου να προσκαλέσει τον Ελληνα πρωθυπουργό να απευθυνθεί στην ολομέλεια του Κογκρέσου, τιμώντας την επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης. Ηταν μία στιγμή που όπως τόνισε ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς, συμβολίζει το απόγειο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων – και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτή η επιτυχία είχε επίσης τη σφραγίδα της ελληνικής ομογένειας.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο στην Ουάσιγκτον – μία συνεργασία που τα τελευταία χρόνια αναδεικνύει σταθερά τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον. Tο βραβείο διευρύνει το περιεχόμενο της ετήσιας συνάντησης, καθώς καλλιεργεί τη σχέση της Ελλάδας με τη διασπορά της, φιλοδοξώντας να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές.

Οσο για τον Αγγελο Τσακόπουλο, ενέπνευσε όχι τόσο για τις επιχειρηματικές του επιτυχίες ή τις ισχυρές του γνωριμίες, όσο για το ήθος που αποκάλυψε η ομιλία του. Η τελευταία είχε αναφορές στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, την αξία της παιδείας στην καρδιά της ελληνικής ταυτότητας, και την υποχρέωση κάθε πολίτη να αφήσει την πατρίδα του καλύτερη από ό,τι την βρήκε. Για έναν άνθρωπο που έπεισε τους γονείς του να ξενιτευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 15 ετών και πέτυχε το Αμερικανικό Ονειρο διατηρώντας με υπερηφάνεια τις ρίζες του, οι έπαινοι της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ή η φιλία δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου όπως ο Αντονι Κένεντι είναι σίγουρα τιμητικοί – και καθιστούν παραδειγματική την ταπεινότητα με την οποία δέχτηκε το βραβείο, τονίζοντας τον ρόλο όλων όσοι με το έργο τους υποστηρίζουν τον πολύτιμο δεσμό μεταξύ Ελλάδας και ομογένειας.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council και Ερευνήτρια Εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Εδρα Θεόδωρου Κουλουμπή για τις Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT