Ο Εβαν Γκέρσκοβιτς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Οταν τα δάση της Σιβηρίας καίγονταν για μεγάλο διάστημα επέλεξε να κοιμηθεί για αρκετές νύχτες σε μία σκηνή επί τόπου, για να καλύψει δημοσιογραφικά τις πυρκαγιές. Στη χειρότερη φάση της πανδημίας στη Ρωσία «εγκαταστάθηκε» σε ένα νοσοκομείο της Μόσχας, καταγράφοντας τις προσπάθειες φοιτητών της ιατρικής να σώσουν τους ασθενείς με κορωνοϊό. Στην τελευταία αποστολή του, πριν από δύο εβδομάδες, ταξίδεψε έως το Αικατερίνμπουργκ στα Ουράλια, περίπου 1.700 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, για να γράψει για τον ρωσικό στρατό.

Πρόκειται για τον Αμερικανό δημοσιογράφο Εβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος συνελήφθη στις 30 Μαρτίου από τις ρωσικές αρχές με την κατηγορία της κατασκοπείας και κρατείται στις διαβόητες φυλακές Λεφόρτοβο στη ρωσική πρωτεύουσα. Παιδί προσφύγων από τη Σοβιετική Ενωση, μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσι και σε ηλικία 20 ετών αποφάσισε να μετακομίσει στη Ρωσία, εγκαταλείποντας τη θέση του στους New York Times, προκειμένου να γράψει για τη χώρα των γονιών του, την οποία και στη συνέχεια αγάπησε.

Εργάστηκε αρχικά στην εφημερίδα The Moscow Times και από πέρυσι ήταν ανταποκριτής της The Wall Street Journal. Εχοντας οδηγό στη δουλειά του το επιτόπιο ρεπορτάζ και τη συλλογή μαρτυριών, ήταν αφοσιωμένος, όπως αναφέρουν φίλοι και συνάδελφοί του, στο να συμβάλει ώστε να γίνει κατανοητή η Ρωσία στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν μιλούσε μόνο με αντιφρονούντες, αλλά και με υποστηρικτές του καθεστώτος. Σε ρεπορτάζ του τον Μάρτιο παρουσίαζε τους κατοίκους περιοχής της βορειοδυτικής Ρωσίας, που εξακολουθούσαν να υποστηρίζουν τον πόλεμο του Πούτιν.

Το τελευταίο, όμως, ρεπορτάζ του, στις 28 Μαρτίου, είχε τον τίτλο «Η οικονομία της Ρωσίας αρχίζει να καταρρέει» και φιλοξενούσε απόψεις για τις συνέπειες του πολέμου, όπως αυτή του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ολεγκ Ντεριπάσκα, που προειδοποιούσε ότι η Ρωσία ξεμένει από μετρητά και προέβλεπε ότι «τον επόμενο χρόνο δεν θα υπάρχουν χρήματα». Εντελώς… συμπτωματικά, δύο ημέρες μετά, συνελήφθη στο Αικατερίνμπουργκ και πλέον είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν παρουσιάσει καμία απόδειξη ότι ο Γκέρσκοβιτς ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από δημοσιογράφος. Η σύλληψή του δεν συνιστά απλώς επίθεση κατά της ελευθεροτυπίας, αλλά σαφή ένδειξη του πώς είναι αποφασισμένο να λειτουργεί πλέον το Κρεμλίνο. Για μερικούς, τους φανατικούς ή μονίμως οργισμένους, η περίπτωσή του μπορεί να είναι απλώς μία παράπλευρη απώλεια της σύγκρουσης της Δύσης με τη Ρωσία – ήταν άλλωστε ανταποκριτής του κατεξοχήν «οργάνου του καπιταλισμού», της Wall Street Journal. Για τους περισσότερους είναι το σημείο που διαχωρίζει τα αυταρχικά και ανελεύθερα καθεστώτα από τις δημοκρατίες και δείχνει ότι είναι διαφορετικό πράγμα η δυσλειτουργική ελευθεροτυπία σε μια δημοκρατική χώρα και άλλο η φίμωση του Τύπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT