90 ΧΡOΝΙΑ ΠΡΙΝ… 21-4-1933

51" χρόνος ανάγνωσης

ΑΪΝΣΤΑΪΝ: Σχολιάζουσα τον διορισμόν του σοφού μαθηματικού Αϊνστάιν [φωτ. Με τον Γάλλο πρωθυπουργό Εριό] ως καθηγητού του Κολλεγίου της Γαλλίας, μετά την εκ Γερμανίας φυγήν του συνεπεία του αρξαμένου υπό των χιτλερικών αντισημιτικού διωγμού, μία εφημερίς του Βερολίνου γράφει τα εξής: «Τώρα που ο “θαρραλέος” Αϊνστάιν ωνομάσθη, μετά μεγάλου πατάγου, Γάλλος καθηγητής, είναι επάναγκες να αφαιρεθούν τα διαβατήρια διά το εξωτερικόν από όλους τους καθηγητάς Γερμανικών Πανεπιστημίων οι οποίοι ετέθησαν εις αργίαν. Διότι δεν αποκλείεται αρκετοί από τους κυρίους αυτούς να επιτύχουν έδρας εις τους Παρισίους ή εις την Οξφόρδην και να διεξαγάγουν εκείθεν την αντιγερμανικήν πολιτικήν των».

ΠΤΩΣΗ ΔΟΛΛΑΡΙΟΥ: Η γενομένη χθες ανακοίνωσις εκ του Λευκού Οίκου καθ’ ην δεν θα χορηγηθούν του λοιπού άδειαι εξαγωγής χρυσού εκ των Ην. Πολιτειών, επέφεραν σήμερον νέαν σημαντικήν πτώσιν του δολλαρίου. […] Αι τελευταίαι ενέργειαι του Προέδρου Ρούζβελτ, αποσκοπούσαι προφανώς εις την εγκατάλειψιν της χρυσής βάσεως, θεωρούνται γενικώς υπό των εφημερίδων ως προκαταρκτικόν μέτρον μιας γενικοτέρας αποπείρας προς εξαναγκασμόν όλων των μεγάλων εμπορικών χωρών όπως επανέλθουν εκ νέου εις μίαν μάλλον λογικήν νομισματικήν βάσιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT