90 χρόνια πριν… 12-5-1933

53" χρόνος ανάγνωσης

ΚΑΠΕΛΛΑ: Την παρελθούσαν Κυριακήν ο Μαρινέττι, μέλος της ιταλικής Ακαδημίας και πατήρ του φουτουρισμού, έδωσε μίαν διάλεξιν περί φασισμού και Μουσσολίνι. Ετόνισεν ότι ο Ντούτσε απετέλει «την ενσωμάτωσιν του πολιτικού εγκεφάλου» και η δράσις του θα χρησιμεύση ως παράδειγμα εις όλον τον κόσμον… Μία συνέντευξις με τον Μαρινέττι είναι απόλαυσις. – Λέγετε ότι σκοπεύετε να δημιουργήσουμε επανάστασιν εις την ανδρικήν μόδαν. Είναι αλήθεια; τον ηρώτησαν. – Ακριβέστατον, απάντησε με ενθουσιασμόν. Και συγχρόνως υπολογίζω να δώσω μίαν ώθησιν εις την πιλοποιίαν. Κάτω τα σημερινά καπέλλα! Οι δρόμοι πρέπει να γίνουν ευθυμότεροι, ζωηρότεροι εις χρώματα. Η Ευρώπη εκουράσθη από τα ανούσια αυτά καλύμματα. Χρειαζόμεθα γυάλινα καπέλλα, καπέλλα από αλουμίνιον, από τρίχας.

ΣΕΙΣΜΟΣ: Την 9.15΄ νυκτερινήν ισχυροτάτη σεισμική δόνησις η οποία διήρκεσε δεκαπέντε ολόκληρα δευτερόλεπτα συνεκλόνισε την Θεσσαλονίκην. Οι κάτοικοι καταληφθέντες υπό πανικού εγκατέλειψαν αμέσως τας οικίας των και κατέφυγον εις τας πλατείας, όπου διεδραματίσθησαν σκηναί φρίκης και τραγικότητος. Η έξοδος των ενοίκων εκ των πολυορόφων μεγάρων εγένετο μετά σπαρακτικών κραυγών. Μετά δύο λεπτά της ώρας εσημειώθη δευτέρα δόνησις […] Το επίκεντρον των σεισμών φαίνεται ότι ευρίσκεται περί την Ιερισσόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT