90 χρόνια πριν… 19-5-1933

53" χρόνος ανάγνωσης

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ: Ο κ. Ερριώ [φωτ. με τον Αϊνστάιν το 1933] επεξήγησεν ότι το [γαλλοσοβιετικό] σύμφωνον αποσκοπεί να επαναφέρη την ισορροπίαν την οποίαν εκλόνισαν τα σύμφωνα Ράπαλο και Βερολίνου. Το σύμφωνον τούτο –είπεν– επιδιώκει την εξασφάλισιν εγγυήσεων διά τα εδάφη μας, την αποτροπήν ενδεχομένου οικονομικού πολέμου και είνε σύμφωνον προς την γενικήν πολιτικήν την ακολουθουμένην υπό της Γαλλίας. Το σύμφωνον ουδόλως στρέφεται κατά των συμφερόντων της Μ. Αντάντ, η δε Πολωνία το επιδοκίμασεν εγκαρδίως. Τέλος, ο κ. Ερριώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το σύμφωνον θα καταστήση την Γαλλίαν αγαπητήν εις την χώραν των Σοβιέτ.

ΩΘΗΣΗ: Βερολίνον – Κατά την «Εφημερίδα του Φος» επικρατεί μεταξύ των διπλωματικών κύκλων η εντύπωσις ότι η αγόρευσις του καγκελλαρίου [Χίτλερ] και το διάγγελμα του Προέδρου Ρούσβελτ θα δώσουν νέαν ώθησιν εις την Διάσκεψιν του Αφοπλισμού και ότι κατόπιν της ούτω διαμορφωθείσης καταστάσεως ο πρωθυπουργός κ. Μακντόναλδ και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κ. Μπωνκούρ θ’ αναχωρήσουν συντόμως εις Γενεύην όπως επιδιώξουν σύναψιν προσωρινής συμφωνίας προ της ενάρξεως της Οικονομικής Διασκέψεως. Βεβαίως εις την Γενεύην δεν πρόκειται να συναφθή οριστική συμφωνία εντός μιας τόσο συντόμου προθεσμίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT