Ούτε σταλιά από καμαρούλα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

«Δάσκαλος μόνος ψάχνει σπίτι», «ξεσπίτωσαν τον εκπαιδευτικό της Μυκόνου», «στη Σαντορίνη δασκάλα μένει στη σχολική αίθουσα». Ολα τα ρεπορτάζ είναι πραγματικά, και κάθε χρόνο η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει. Οσο ανεβαίνει ο τουρισμός και καταρρίπτει τα ρεκόρ, τόσο εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί, υγειoνομικοί, γενικότερα δημόσιοι υπάλληλοι που πηγαίνουν να εργαστούν στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, δυσκολεύονται να βρουν στέγη.

Τρία σπίτια άλλαξε στη Μύκονο δασκάλα που μίλησε στην «Κ» (17/5/23), καταλήγοντας ένα διάστημα να μένει σε κοντέινερ σε ένα χωριό ανάμεσα στη Χώρα και στην Ανω Μερά. Σ’ αυτά τα νησιά οι συμφωνίες είναι προφορικές, «δεν υπάρχουν συμβόλαια», και αν ζητήσεις συμβόλαιο δεν θα βρεις σπίτι. Και τι ειρωνεία… Ενας εκπαιδευτικός να μη βρίσκει στέγη στα δύο νησιά όπου ο αριθμός των τουριστικών κλινών είναι τρεις και παραπάνω φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων. Στη Μύκονο αντιστοιχούν 3,7 κλίνες ανά μόνιμο κάτοικο, στη Σαντορίνη 3,42. Ωστόσο, σήμερα, μόνο στο Νησί των Ανέμων υπάρχουν 11 σχολικές μονάδες και προβλήματα στέγης αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί που εργάζονται στις μισές από αυτές.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ή μάλλον γιατί δεν λύνεται το πρόβλημα; Η πρώτη σκέψη είναι ότι πρέπει η λύση να δοθεί από τους τοπικούς άρχοντες. Αλλά δεν δίνεται, πιθανότατα γιατί δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους τους. Πώς να πεις σε κάποιον να μην αξιοποιήσει όσο καλύτερα μπορεί ένα δωμάτιο στο νησί όπου οι ξαπλώστρες νοικιάζονται 100 ευρώ την ημέρα – μπορεί να λέμε και λίγα. Οπότε οι τοπικοί άρχοντες δείχνουν προς το υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο Παιδείας με τη σειρά του απαντάει «δεν μπορούμε να δώσουμε επίδομα για στέγη» και πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στο υπουργείο Εσωτερικών. Το ΥΠΕΣ έχει επίσης έτοιμη την αρνητική απάντηση, απολύτως αιτιολογημένη: «Αν δώσουμε επιδόματα σε δημοσίους υπαλλήλους γι’ αυτά τα νησιά, θα υπάρξουν αιτήματα και από άλλες πλευρές, για άλλους λόγους».

Φτάνουμε στην αγορά και στους επιχειρηματίες. Γιατί δεν κάνουν μια «χορηγία»; Αλλωστε, πρόκειται για νησιά που κάνουν τζίρους εκατομμυρίων, δεν μπορούν να διαθέσουν μια καμαρούλα για τους δασκάλους και τους γιατρούς, θα αναρωτηθεί κάποιος. Την απάντηση έδωσε σε ρεπορτάζ της «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων: «Δεν μπορούν να το κάνουν αυτό οι ξενοδόχοι όταν έχουν συμβόλαια με τουριστικά γραφεία από 150 έως 190 ημέρες». Μάλιστα.

Οπότε μένει η κεντρική κυβέρνηση, η οποία στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022 είχε παρουσιάσει πακέτο κινήτρων για εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς προκειμένου να επιλέξουν να εργαστούν σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Εκτοτε, βεβαίως, το πακέτο αγνοείται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT