Μεγάλος κερδισμένος το ΠΑΣΟΚ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Σε ένα πράγμα μόνο είχε δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ: οι δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω. Πράγματι. Δεν είδαν την κατάρρευσή του από το 30% στο 20%, σε εκλογές που έγιναν μεν με το σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά έδωσαν αποτελέσματα ενισχυμένης.

Οι φόβοι περί διασποράς της ψήφου σε κομματίδια διαψεύστηκαν. Αν εξαιρέσουμε το πρωτοεμφανιζόμενο Νίκη, δεν υπήρξαν άλλες εκπλήξεις στο κάτω μέρος της λίστας των κομμάτων, δηλαδή των «μικρών».

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών ήταν η Νέα Δημοκρατία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Το 41% είναι ποσοστό της προπροηγούμενης δεκαετίας, της περιόδου που ονομάστηκε «εποχή της αστακομακαρονάδας». Ακόμη και την εποχή της μεγάλης οργής, τον Ιανουάριο του 2015, το πρώτο κόμμα (ο ΣΥΡΙΖΑ) κατάφερε να πάρει μόλις 36,4%.

Ο μεγαλύτερος κερδισμένος, όμως, όλων ήταν το ΠΑΣΟΚ. Ο στόχος για αύξηση του ποσοστού του κατά 50% εκπληρώθηκε. Ολα δείχνουν πως άρχισε να επανασυσπειρώνει ψηφοφόρους που έφυγαν προς τα αριστερά του. Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα με τη χαοτική διαφορά των πρώτων τού δίνει μια ευκαιρία να αρχίζει να επαναπατρίζει ψηφοφόρους που είναι στα δεξιά του.

Το 20% του ΣΥΡΙΖΑ καθησυχάζει εκείνους τους κεντροαριστερούς που φοβόνταν «μη γυρίσουν αυτοί» και ψήφισαν Νέα Δημοκρατία με μισή καρδιά.

Ο στόχος για αύξηση του ποσοστού του κατά 50% εκπληρώθηκε – Ολα δείχνουν πως άρχισε να επανασυσπειρώνει ψηφοφόρους που έφυγαν προς τα αριστερά του.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα πάντα για να φτάσει ο κ. Μητσοτάκης το 41%. Πολιτεύτηκε με την ίδια εχθροπάθεια και την ίδια τοξικότητα, σαν να βρισκόμασταν στην προηγούμενη δεκαετία, τότε που στο εκλογικό σώμα κυριαρχούσαν η σύγχυση και η οργή.

Αυτό που δεν αντιλήφθηκαν στην Κουμουνδούρου είναι πως δεν ζούμε τη δύσκολη περίοδο της άτυπης χρεοκοπίας και των μνημονίων, την εποχή που οι κραυγές και οι άκριτες καταγγελίες άγγιζαν μια μεγάλη μερίδα των εκλογέων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε θύμα της προηγούμενης επιτυχίας του, αυτής του 2015. Οι προεκλογικές υποσχέσεις του κόμματος, ο λόγος των στελεχών του, είχαν κάτι από το παρελθόν, αυτό που ο ελληνικός λαός προσπαθεί να ξεχάσει.

Μνήμες σύγχυσης

Η Νέα Δημοκρατία νίκησε, αλλά επ’ ουδενί δικαιώθηκε για όλες τις πολιτικές επιλογές της, όπως διατείνονται τα στελέχη της σε όλα τα τηλεοπτικά πάνελ. Καλό είναι να ανάψουν μια λαμπάδα στο μπόι του κ. Αλέξη Τσίπρα ή, έστω, του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος είπε μεν το ασφαλιστικώς ορθόν, αλλά θύμισε τη συνολική σύγχυση της εποχής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη Ν.Δ. Οχι μόνο να πιάσει τον Ιούνιο τα χθεσινά αποτελέσματα, αλλά γιατί πρέπει την επόμενη τετραετία να πείσει ότι το 41% είναι αποτέλεσμα της δικής της προσπάθειας και όχι του φόβου των πολιτών «μην έρθουν οι άλλοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT