90 χρόνια πριν… 23-5-1933

53" χρόνος ανάγνωσης

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ: Τηλεγράφημα από την Βενετίαν ανήγγειλε ότι οι γονδολιέροι συνεκεντρώθησαν προ του ανακτόρου των δόγηδων, ίνα διαμαρτυρηθούν κατά της μελετωμένης «μηχανοποιήσεως» των γονδολών αι οποίαι κυκλοφορούν αθόρυβα και ποιητικά εις τα κανάλια της γραφικής πόλεώς των. Και εξηγέρθησαν, με όσην επιτρέπεται εις την φασιστικήν Ιταλίαν σφοδρότητα, εναντίον της τερατώδους αυτής ιδέας της διαταράξεως της θείας γαλήνης με τον καταχθόνιον κρότον των μοτέρ.

ΑΓΩΝΙΑ: Τα ιαπωνικά στρατεύματα έφθασαν προ του Πεκίνου, όπου η αγωνία του πληθυσμού αυξάνει από ώρας εις ώραν. Εν τω μεταξύ συνεχίζονται και αι διαπραγματεύσεις διά την κατάπαυσιν των εχθροπραξιών. Τα δύο γεγονότα, με όλην την αντιφατικήν μορφήν των, χαρακτηρίζουν την νέαν φάσιν της σινοϊαπωνικής ρήξεως. Η άφιξις των Ιαπώνων εις το Τουγκ-Τσίου, 15 χιλιόμετρα ανατολικώς του Πεκίνου, και η εξαφνική διαταγή της ανακοπής της προελάσεώς των, αφήκεν αρχικώς να υποτεθή ότι αι διαπραγματεύσεις είχον φθάσει εις ευχάριστον σημείον. Εν τούτοις, δεν είνε ακόμη γνωστόν ποία θα είνε η στάσις της κυβερνήσεως του Νανκίν. Αι υπάρχουσαι ειδήσεις συμφωνούν ότι η λύσις του πολέμου θα δοθή διά της δημιουργίας ενός νέου ανεξαρτήτου Κράτους της Βορείου Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT