Παράθυρο στη μετριοπάθεια

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Στην Ελλάδα ασχολούμαστε πιο πολύ με τον ηττημένο παρά με τον νικητή. Πιο πολύ μας απασχολεί γιατί έχασε ο ηττημένος και όχι γιατί κέρδισε ο νικητής. Προχθές κέρδισαν η μετριοπάθεια, η σοβαρότητα και ο καθαρός πολιτικός λόγος. Ηττήθηκαν κατά κράτος αυτό που αποκλήθηκε τοξικότητα και οι κραυγές μίσους. Οι πολίτες δεν εκτίμησαν μόνο το κυβερνητικό έργο και την προσωπικότητα του πρωθυπουργού. Επέλεξαν την επιστροφή σε μια πολιτική αντιπαράθεση στην οποία τον τόνο δεν θα τον δίνει ο όχλος του Διαδικτύου ούτε οι περιφερόμενοι, μπροστά στις κάμερες, υβριστές. Η χυδαιότητά τους έμπαινε μέσα σε κάθε σπίτι. Πίστεψαν πως έτσι μπορεί να κερδίσουν τις εκλογές. Η διάψευση των προσδοκιών τους πέρασε μέσα από τη συντριβή τους.

Λόγω ακριβώς αυτής της συντριβής –δεν ήταν αποδοκιμασία, δεν ήταν ήττα, ήταν συντριβή– δίνεται η ευκαιρία η πολιτική ζωή του τόπου να βαδίσει σε άλλα μονοπάτια. Το πολιτικό υποκείμενο, ο κύριος φορέας της χυδαιότητας, έχει δεχθεί συντριπτικό πλήγμα. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν πλέον να επιβάλουν έναν άλλον πολιτικό πολιτισμό. Αυτόν που έλειπε από το 2011 όταν άρχισαν να ακούγονται οι κραυγές του μίσους, τα διχαστικά συνθήματα και οι προπηλακισμοί των πολιτικών αντιπάλων.

Δεν ζητάμε πολλά. Τις ύβρεις να τις αντικαταστήσει το επιχείρημα και την οξύτητα του πολιτικού λόγου η μετριοπάθεια. Και αυτό πλέον μπορεί να το επιβάλει η κυβερνώσα παράταξη και ο ηγέτης της, όχι μόνο γιατί είναι οι θριαμβευτές των εκλογών, αλλά κυρίως γιατί το κόμμα που εισήγαγε την εχθροπάθεια στην πολιτική ζωή του τόπου βρίσκεται πεσμένο στο καναβάτσο.

Οι πολίτες ζητούν να υπάρχει συναίνεση στα εθνικά θέματα και στα ζητήματα της Παιδείας και της ασφάλειάς τους. Δεν ζητούν πολλά. Στο εκλογικό σώμα τείνει να διαμορφωθεί μια ισχυρή πλειοψηφία που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση ή, να το πω διαφορετικά, ο εφιαλτικός συγχρωτισμός των ετερόκλητων δυνάμεων που συγκρότησε το 61,3% του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα έχει σαρωθεί. Δημιουργείται πλέον μια άλλη πλειοψηφία, αυτή της μετριοπάθειας, της πολιτικής ευπρέπειας και του καθαρού πολιτικού λόγου. Αυτό το στοίχημα η πατρίδα μας δεν πρέπει να το χάσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT