Το ειδικό βάρος της ψήφου των νέων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Η Ν.Δ. αύξησε το ποσοστό της στην ηλικιακή ομάδα 17-24 ετών. Με βάση τα exit polls που κυκλοφόρησαν, Ν.Δ. ψήφισε το 31,5% των νέων 17 έως 24 ετών, ενώ το 2019 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 30%. Αντίστροφα, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ από 38% το 2019 έπεσε στο 28,8%.

Η αύξηση του ποσοστού της Ν.Δ. θα μπορούσε να θεωρηθεί έμμεση αποδοκιμασία των νέων στην εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, καθώς μάλιστα ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε προεκλογικά πολύ και προκάλεσε οξύτατη πολιτική κόντρα. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υποστηρίζει επίσης ότι οι νέοι ψήφισαν Ν.Δ. και λόγω των μεταρρυθμίσεων που θεσμοθετήθηκαν κατά την περασμένη κυβερνητική θητεία. Μεταξύ αυτών, το υπουργείο Παιδείας περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις του νέου νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ (π.χ. παρακολούθηση μαθημάτων από άλλα τμήματα ή σχολές, διαθεματικά και διεπιστημονικά πτυχία, διπλά ή κοινά πτυχία μεταξύ τμημάτων του ίδιου ιδρύματος ή μεταξύ διαφορετικών ιδρυμάτων), την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων και του ανώτατου χρονικού ορίου φοίτησης στα ΑΕΙ.

Εκτιμώ ότι δύσκολα θα επηρέασαν τη νεότερη ηλικιακή ομάδα ψηφοφόρων μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν καν εφαρμοστεί στα ΑΕΙ, μόνο και μόνο επειδή ψηφίστηκαν. Αντίθετα, περισσότερο επιδραστικά είναι μέτρα κοινωνικοοικονομικού χαρακτήρα, όπως η διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης φοιτητικού επιδόματος και η αύξησή του ή το κουπόνι για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.

Ωστόσο, είναι σαφές εδώ και καιρό ότι το κλίμα στα πανεπιστήμια έχει αλλάξει. Τα αμφιθέατρα είναι γεμάτα, οι φοιτητές αγωνιούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να ενισχύσουν τα βιογραφικά τους με μεταπτυχιακούς τίτλους. Εχουν άποψη για τον τρόπο διδασκαλίας των καθηγητών και αξιολογούν το περιεχόμενο των μαθημάτων, μετέχουν σε συνέδρια και διεθνείς διαγωνισμούς, αναζητούν ευκαιρίες στην έρευνα.

Το κλίμα χαλαρής φοίτησης έχει εκλείψει σε μεγάλο βαθμό από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι σημερινοί φοιτητές βίωσαν στα χρόνια της εφηβείας τους την οικονομική κρίση, μέσα από τα μάτια της οικογένειάς τους και της κοινωνίας. Βρισκόμαστε κοινωνιολογικά σε νέα εποχή. Ακόμη κι αν κάποιος διαφωνεί με το πολιτικό έργο της Ν.Δ., πρέπει να της πιστωθεί ότι στον χώρο της Παιδείας, όχι μόνο είχε θέσεις και τις εφάρμοσε, αλλά, κυρίως, απέφυγε τις «χαβαλετζίδικες αερολογίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT