Η συντριβή, το σοκ και το πένθος

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σφύριξε τη λήξη του πένθους για τη μεγάλη ήττα.

Πίστεψε πως, όπως ο διαιτητής σφυρίζει τη λήξη του αγώνα, έτσι μπορεί και αυτός να σφυρίξει τη λήξη του πένθους και οι συγγενείς να πάψουν να πενθούν. Αγνοεί, ωστόσο, ότι το πένθος είναι μια αργόσυρτη, επώδυνη διαδικασία, που δεν υπόκειται στον έλεγχο των πενθούντων.

Δρα αυτόνομα και επηρεάζει την κρίση τους και τη συμπεριφορά τους. Στο πένθος δεν χωράει ο βολονταρισμός της υπέρβασής του, γιατί το τραύμα για να επουλωθεί θέλει τον χρόνο του.

Προχθές λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους συντρόφους του να ξεπεράσουν το σοκ της συντριβής. Να γίνουν υπεράνθρωποι ενόψει των επικείμενων εκλογών. Το χρονικό διάστημα είναι μικρό για να ξεφύγουν από την κατάσταση του πένθους, για να αναλάβουν δυνάμεις και, πάνω απ’ όλα, να αποκτήσουν καθαρή σκέψη, την οποία δεν είχαν ούτε πριν από τη συντριβή τους και γι’ αυτό συνετρίβησαν άλλωστε.

Θα μου πείτε και τι άλλο μπορούσε να πει ο Αλέξης Τσίπρας. Από τη ζημία κέρδος δεν βγαίνει και ο κίνδυνος της κατάρρευσης είναι υπαρκτός.

Ως στρατηγός πρέπει να ανυψώσει το φρόνημα του στρατεύματός του, που δεν είχε συνηθίσει σε τέτοιας εκτάσεως ήττα, ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο: Δηλαδή, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το τρίτο κόμμα, κάτι που βρίσκεται μέσα στη λογική και, κυρίως, στη δυναμική των εξελίξεων.

Ουσιαστικά, το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ το χωρίζουν τέσσερις μονάδες. Διότι, εάν μετακινηθεί αυτό το 4% από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ ανατρέπεται η μεταξύ τους ισορροπία. Και στον συλλογισμό μου δεν συνεκτιμώ τις πιθανές διαρροές που μπορεί να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε προς την Πλεύση Ελευθερίας είτε προς το νεοεμφανιζόμενο κόμμα της οικολογίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά, θα δώσει την καθοριστική εκλογική μάχη για να υπερασπιστεί τη θέση του στην αξιωματική αντιπολίτευση και όχι για να διεκδικήσει την εξουσία.

Για ένα κόμμα εξουσίας αυτός ο στόχος ακυρώνει τη φυσιογνωμία του. Επειδή του στερεί τον κινητοποιητικό μύθο του, μάλλον το πένθος θα παραταθεί και μετά τις 25 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT