Βιντεοσκοπημένη απέλαση

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

«Η Ελλάδα λέει ότι δεν παρατάει τους μετανάστες στη θάλασσα. Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω». Η βαρύτατη κατηγορία εκτοξεύτηκε στις 19.5. Κι όχι από κανέναν σεσημασμένο ανθέλληνα, λ.χ. τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο. Αλλά από τους New York Times. Που θεμελίωναν την κατηγορία τους σ’ ένα βίντεο πλήρως επαληθευμένο. Ενα βίντεο που θα καταντρόπιαζε κάθε χώρα, ακόμα κι αν δεν είχε σαν ψωμοτύρι το αυτοπαραμυθητικό δόγμα περί φιλόξενων γονιδίων.

Τι βλέπουμε εκεί; Ελληνες, με καλυμμένο πρόσωπο, αδειάζουν σε όρμο της Λέσβου το «φορτίο» ενός λευκού βαν: 12 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδάκια. «Λαθραίοι», τι άλλο, που ήρθαν ώς εδώ για να εξισλαμίσουν την Ευρώπη. Οι μασκοφόροι του βαν παραδίδουν τα θύματα σε άλλους μασκοφόρους, οδηγούς ταχύπλοου, κι αυτοί τούς παραδίδουν σε σκάφος του Λιμενικού. Μιλημένα πράματα. Οι λιμενικοί κινούνται προς την Τουρκία και μόλις τελειώνουν τα χωρικά μας ύδατα, ξεφορτώνουν τους ανεπιθύμητους πάνω σε φουσκωτή σχεδία. Και φεύγουν. Το «φορτίο»; Σώθηκε, φανταζόμαστε από ποιους «απολίτιστους». Ηταν όλοι τους φυγάδες. Από τη Σομαλία, την Αιθιοπία και την Ερυθραία.

Ελάχιστα προ των εκλογών, το βίντεο το είδαν ελάχιστοι. Και σε «ουδέτερη» περίοδο αν είχε προβληθεί, ελάχιστοι θα το έβλεπαν και πάλι, στα ελάχιστα ΜΜΕ που θα το αναμετέδιδαν. Φοβάμαι, όμως, ότι και όλοι να το βλέπαμε, και πολλές φορές, οι αποφάσεις μας δεν θα επηρεάζονταν στο παραμικρό. Δεν εννοώ μόνο τις εκλογικές, γι’ αυτές, πάντως, κάτι έχει να μας πει έρευνα της εταιρείας aboutpeople για το news247, που έγινε τη μέρα των εκλογών: το μεταναστευτικό, τα Τέμπη και οι υποκλοπές ήταν στις τρεις τελευταίες θέσεις του καταλόγου των 15 κριτηρίων που καθόρισαν την ψήφο μας.

Η ενοχλητική κ. Κριστιάν Αμανπούρ, που προφανώς δεν έχει πάει στη Σάμο, πρόβαλε στο CNN το βίντεο και ρώτησε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη αν εγκρίνει τέτοιες απάνθρωπες πρακτικές κι αν θα διατάξει να γίνει πλήρης και ανεξάρτητη έρευνα. Αμήχανος αυτός, απάντησε ότι «το περιστατικό ερευνάται ήδη από την κυβέρνησή του». Δηλαδή όχι ανεξάρτητα. Δηλαδή με το πόρισμα προ πολλού συνταγμένο. Γι’ αυτό και η Κομισιόν επιμένει να διενεργηθεί έρευνα και πλήρης και ανεξάρτητη. Μάλιστα, η επίτροπος Εσωτερικών της Ε.Ε. κ. Ιλβα Γιόχανσον αποκάλυψε πως η Ελλάδα δεσμεύτηκε ήδη τον Ιούνιο του 2022 ότι θα συστήσει ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης. Συμπέρασμα; Ούτε η κ. Γιόχανσον έχει πάει στη Σάμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT