Κατάρρευση ή ανασυγκρότηση;

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Σε αυτή τη φάση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν γνωρίζω αν το έχουν αντιληφθεί, γιατί το αναπάντεχο εκλογικό αποτέλεσμα τους αιφνιδίασε και τους ζάλισε. Βρίσκονται σε πολιτικό vertigo και δεν έχουν την ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό να σκεφθούν πώς θα κινηθούν μέχρι τις εκλογές. Τι θα πουν στους φίλους τους; Πώς θα τους κινητοποιήσουν; Τι κίνητρο θα τους δώσουν για να πάνε να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ; Τα πολύ δύσκολα ας τα αφήσουν για αργότερα, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το πολιτικό τοπίο στην πατρίδα μας.

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται στα ηγετικά του κλιμάκια. Εκεί τα στελέχη του –και λόγω του αισθήματος της αυτοσυντήρησης– θα βρουν έναν τρόπο να συνυπάρξουν. Αλλωστε είναι εκπαιδευμένα σε συμβιβασμούς και στην τήρηση των ισορροπιών. Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εκλογική βάση του. Και η Νέα Δημοκρατία γνώρισε στην πορεία της πολλούς κλυδωνισμούς κορυφής. Πρωτοκλασάτα στελέχη επιχείρησαν να δοκιμάσουν την τύχη τους εκτός κόμματος, αλλά απέτυχαν. Γιατί; Διότι η βάση της Νέας Δημοκρατίας είναι δεμένη με την παράταξή της με ιστορικούς δεσμούς και γι’ αυτό άντεξε σε όλες αυτές τις αναταράξεις.

Η ιστορική βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις ένα 4%. Ολος ο υπόλοιπος όγκος αποτελείται από πολιτικούς μετανάστες.

Η ιστορική βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις ένα 4%. Αυτός είναι ο ιστορικός κορμός της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ολος ο υπόλοιπος όγκος αποτελείται από πολιτικούς μετανάστες. Από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι, στην πρώτη δυσκολία, εγκατέλειψαν το κόμμα τους και μετανάστευσαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Διέρρηξαν δεσμούς δεκαετιών με το ΠΑΣΟΚ όταν το είδαν να πέφτει. Γιατί σήμερα αυτοί οι πολίτες να μην επιδείξουν μια παρόμοια συμπεριφορά και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι συνηθισμένοι να εγκαταλείπουν το σκάφος όταν βυθίζεται! Και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει εικόνα σκάφους που βυθίζεται. Από την άλλη μεριά το ΠΑΣΟΚ, η πρώτη τους αγάπη, φαίνεται πως ανακάμπτει. Ο πειρασμός της επιστροφής είναι μεγάλος, που αν τελικά πραγματοποιηθεί θα είναι καταστροφή για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας και στις ευρωεκλογές του 2019 βρέθηκε σε μια παρεμφερή θέση και ανέκαμψε, αφήνει ένα περιθώριο πως μπορεί να επαναλάβει το θαύμα. Βέβαια σήμερα οι συνθήκες είναι πολύ πιο δύσκολες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT