90 χρόνια πριν στην «Κ»: 28-5-1933

1' 21" χρόνος ανάγνωσης

ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ: «Αι εντυπώσεις μας από την χώραν του Χίτλερ συνοψίζονται εις τα εξής: Μία κυβέρνησις βασιζομένη εις την βίαν έφθασεν εις την αρχήν με εν βίαιον πραξικόπημα. Διατηρείται με την βίαν, χρησιμοποιούσα όλα τα μέσα τα οποία διαθέτει. Επέτυχεν, αληθώς, να δημιουργήση ένα κίνημα της μάζης, να κινήση την μεσαίαν τάξιν και τα πλέον απηλπισμένα στοιχεία της εργατικής τάξεως, με την ελπίδα μιας βελτιώσεως της καταστάσεώς των. Από του σημείου όμως τούτου μέχρις του να λέγεται ότι ο γερμανικός λαός σύσσωμος ακολουθεί τον “Φύρερ” και την κυβέρνησίν του, είνε, ωρισμένως, μεγάλη υπερβολή. Διότι μέγα μέρος του γερμανικού λαού ζη ήδη υπό την σκιάν του τρόμου και η χιτλερική Γερμανία εμφανίζεται ούτω με δύο πρόσωπα».

ΑΓΩΝΙΩΔΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑ: Η διεθνής κατάστασις περιεπλάκη τας τελευταίας ημέρας εις βαθμόν ο οποίος ολίγας ελπίδας καταλίπει περί ταχείας επανόδου εις την αρχικήν αισιοδοξίαν ήτις εξεδηλώθη μετά το διάγγελμα του Ρούσβελτ και τον λόγον του Χίτλερ. Η Γαλλία διατηρεί ακεραίας τας επιφυλάξεις της διά το Σύμφωνων των τεσσάρων εφ’ όσον η Διάσκεψις της Γενεύης δεν κάμνει αποδεκτάς τας γαλλικάς απόψεις περί ασφαλείας και διά τον αφοπλισμόν. Ο Πρόεδρος Ρούσβελτ, κατόπιν των τελευταίων διαφωνιών εις την Γενεύην, προειδοποιεί ότι αι Ηνωμ. Πολιτείαι θα παύσουν πλέον να ενδιαφέρωνται διά τας ευρωπαϊκάς υποθέσεις, η Αγγλία εκδηλώνει ανησυχίας διά την αιφνιδίαν απόφασιν των Ην. Πολιτειών όπως μη επανέλθουν ποτέ εις την χρυσήν βάσιν, η δε Παγκόσμιος Διάσκεψις παρέχει ήδη εκ των προτέρων την εντύπωσιν μιας αποτυχούσης αποπείρας προς οικονομικήν συνεννόησιν μεταξύ των κρατών. Είναι δυνατόν αυταί αι δυσχέρειαι να παρακαμφθούν μέχρι της 12ης Ιουνίου; Είναι το αγωνιώδες ερώτημα το οποίον συνέχει όλους τους λαούς οι οποίοι ήλπισαν μίαν απαρχήν ευδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT