Τάμπλετ και χαρτούρα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

«Οπως όλoι βλέπετε, σήμερα, τρίτη μέρα μετά τις εκλογές και η ενσωμάτωση δεν έχει ακόμη τελειώσει. Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρα οι απαρχαιωμένες μέθοδοι διενέργειας εκλογών που είχαμε επισημάνει και στο παρελθόν». Ηταν 29 Μαΐου του 2019 όταν ο δικηγόρος και διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Χάρης Πεϊτσίνης είχε κάνει την παραπάνω ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εγραφε για αυτονόητες κινήσεις που θα μας έδιναν αποτελέσματα σε (σχεδόν) πραγματικό χρόνο, μείωση κόστους και απασχόλησης υπαλλήλων, ανακούφιση των αντιπροσώπων από τόνους γραφειοκρατίας και περιβαλλοντική αποσυμφόρηση. Ολοκλήρωνε τη διαφωτιστική παρέμβασή του με ένα ερώτημα: «Ακούει κανείς;».

Στις εκλογές του Μαΐου ζήσαμε το πρωτοφανές: είχαμε τελικά αποτελέσματα το ίδιο βράδυ. Αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά.

Τάμπλετ και χαρτούρα-1Τελικά, κάποιος πρέπει να άκουσε. Τέσσερα χρόνια μετά επανήλθε στο ίδιο θέμα: «Πέρασε στα ψιλά στις φετινές εκλογές ότι είχαμε πλήρη αποτελέσματα μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Ο εκλογικός νομοθέτης επέλεξε την ηλεκτρονική αποστολή των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά κέντρα μέσω τάμπλετ και, οποία έκπληξις, το πρόβλημα λύθηκε. Επόμενο βήμα, να καταργηθεί το χαρτοβασίλειο των πρακτικών και των ειδικών εντύπων». Χθες του μίλησα καθ’ οδόν προς το εκλογικό τμήμα που διορίστηκε, κάπου στη Χαλκιδική. Εχει συμμετάσχει με την ιδιότητα του δικαστικού αντιπροσώπου σε όλες σχεδόν τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2007 μέχρι σήμερα. Ωστόσο, στα 16 αυτά χρόνια λίγα πράγματα έχουν αλλάξει επί του διαδικαστικού σκέλους. «Τα καθήκοντα του δικαστικού αντιπροσώπου χαρακτηρίζονται από μια πανθομολογουμένως περιττή, ελάχιστα παραγωγική, χρονοβόρα και επίπονη ρουτίνα, καθώς επιφορτίζεται διαχρονικά με τη γραφειοκρατική υποχρέωση χειρόγραφης προετοιμασίας του εκλογικού υλικού»· από το να αριθμήσει τις θέσεις συμπλήρωσης των στοιχείων των εκλογέων στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας μέχρι να καταγράψει ιδιοχείρως τα στοιχεία των συνδυασμών και ενός εκάστου των υποψήφιων βουλευτών τέσσερις και πέντε φορές στα διάφορα «βιβλία».

Αλλά τα τελευταία χρόνια κάτι φαίνεται πως αλλάζει. «Η πιο σημαντική και ωφέλιμη για το δημόσιο συμφέρον μεταρρύθμιση ήταν η αποστολή των αποτελεσμάτων μέσω ειδικής εφαρμογής τάμπλετ της Singular Logic που παραλαμβάνει ο αντιπρόσωπος μαζί με την παραλαβή του εκλογικού υλικού. Με τη χρήση του συστήματος ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT) και την έγκαιρη συγκέντρωσή τους από το υπουργείο, είναι εφικτή η ενσωμάτωση με ταχύτατους ρυθμούς, όχι μόνο για τους συνδυασμούς αλλά και για τους υποψηφίους». Οι παλαιότεροι θυμόμαστε πολύ καλά εκλογές που έπρεπε να ξημερωθούμε για να έχουμε αρκετά «ασφαλή» αποτελέσματα. Ο Χάρης Πεϊτσίνης ελπίζει πως στο μέλλον η εκλογική γραφειοκρατία θα υποκατασταθεί με την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT