Κλίνατε επί δεξιά…

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Η μεγάλη είδηση της χθεσινής εκλογικής βραδιάς δεν ήταν η κυριαρχία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό επαναπιστοποιήθηκε και στις εκλογές της 21ης Μαΐου· λέμε «επαναπιστοποιήθηκε» διότι από το 2016 όλες οι δημοσκοπήσεις αυτό έδειχναν και μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν το έβλεπαν.

Για πρώτη φορά από το 1974 τα δεξιά κόμματα συγκέντρωσαν άνω του 50%· χθες έφτασαν το 55%.

Η πρώτη είδηση είναι η συνολική μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά. Για πρώτη φορά μετά το 1974 και στις δύο φετινές εκλογικές αναμετρήσεις τα δεξιά κόμματα συγκέντρωσαν άνω του 50%· χθες έφτασαν το 55%. Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ως αποτέλεσμα την ανακατάταξη στον Κεντροαριστερά. Το ΠΑΣΟΚ αύξησε μεν τη δύναμή του, αλλά τα κέρδη του υπολείπονται πολύ από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιτυχία του είχε περισσότερο να κάνει με την εν μέρει διόρθωση μιας ιστορικής αδικίας που υπέστη την προηγούμενη δεκαετία (όλοι εφάρμοσαν μνημόνια, το ΠΑΣΟΚ μόνο το πλήρωσε), δεν δημιούργησε κάποιο ρεύμα. Δεν ξέρουμε τι θα κάνει στο μέλλον, αλλά οι διεθνείς οιωνοί για τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα δεν είναι ευοίωνοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε την προηγούμενη τετραετία ότι δεν μπορεί να επανεφεύρει τον εαυτό του· δεν μπόρεσε να το κάνει όταν είχε 31,5%, θα μπορέσει να το κάνει με 18%; Θα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να αναδιοργανώσει την Κεντροαριστερά; Μεγάλο στοίχημα, και δεν γνωρίζουμε πόσες διανοητικές δυνάμεις τού έχουν απομείνει. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν κατάφερε να θέσει κάποιο θέμα στην πολιτική ατζέντα. Αναλώνεται στην ευαρέσκεια ότι πλησιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως επειδή ο τελευταίος πέφτει και όχι επειδή το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει. Η δεύτερη είδηση της χθεσινής βραδιάς ήταν η επιτυχία των κομμάτων δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Νίκη συν κάποια λιμά αθροίζουν 14%. Είναι πρωτοφανές ποσοστό σε εποχές κανονικότητας· το 2019, Ελληνική Λύση, Χρυσή Αυγή συν τα λιμά είχαν φτάσει το 7%. Τέτοια ακροδεξιά έκρηξη είχαμε να δούμε από τη δύσκολη περίοδο 2012-2015.

Το εντυπωσιακότερο στοιχείο είναι ότι τα βασικά κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ. δεν έχουν καμία ιστορία, δεν ξέρουμε καν από πού κρατά η σκούφια τους. Οι Σπαρτιάτες (4,7%) εμφανίστηκαν τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η Νίκη (3,7%) λίγους μήνες πριν. Δεν ξέρουμε τι στελέχη έχουν, ποιοι τα οργάνωσαν, ποιοι τα χρηματοδοτούν κ.λπ. Ενας στους δώδεκα Ελληνες ψήφισε ακροδεξιά στα τυφλά. Κι αυτό είναι πιο επικίνδυνο από την υπερψήφιση κάποιων γραφικών που κάνουν τηλεοπτική καριέρα πουλώντας «αυθεντικές επιστολές του Ιησού». Δεν ξέρουμε τι θέσεις έχουν, πέρα από έναν χύδην εθνικιστικό, λαϊκιστικό λόγο, που διαχύθηκε πρωτίστως από τα κοινωνικά δίκτυα. Η σκιά του «αντιμνημονίου», η αντιδημοκρατική και αντιπολιτική στάση που διέχυσε στην κοινωνία, παραμένει βαριά στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT