Στην πολιτική δεν υπάρχουν λευκές επιταγές

Στην πολιτική δεν υπάρχουν λευκές επιταγές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Λευκή επιταγή σημαίνει ότι ο εκδότης αφήνει ανοικτό το ποσό γιατί έχει τυφλή εμπιστοσύνη στον αποδέκτη. Στην πολιτική, λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Και όσοι πολιτικοί εξέλαβαν την ψήφο των πολιτών ως ένδειξη τυφλής εμπιστοσύνης, πλανήθηκαν πλάνην οικτράν και το πλήρωσαν. Αυτά τα προκαταρκτικά αφορούν τη δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη. Ελλοχεύει ο κίνδυνος η παντοδυναμία να εκληφθεί ως εν λευκώ εξουσιοδότηση από τους ψηφοφόρους προς τον πρωθυπουργό. Οι πολίτες έδωσαν απλόχερα τη δεύτερη τετραετία στον Κ. Μητσοτάκη γιατί ανέλαβε δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Πρώτον, ότι θα συνεχίσει με ταχύτερους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις και δεύτερον ότι θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι στην κυβέρνησή του. Και για τις δύο αυτές δεσμεύσεις έδωσε εξετάσεις την πρώτη τετραετία και πήρε καλό βαθμό, γι’ αυτό και οι πολίτες τού εμπιστεύονται μια δεύτερη θητεία. Του αναγνώρισαν πολλά ελαφρυντικά, λόγω των έκτακτων συνθηκών τις οποίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει, που φρέναραν τη μεταρρυθμιστική του προσπάθεια. Η αναγνώριση εκ μέρους του σοβαρών λαθών, που συνοδεύτηκε από μια συγγνώμη, μέτρησε θετικά. Τα πάντα στην πολιτική κρίνονται εκ του εκλογικού αποτελέσματος. Ολα τα υπόλοιπα είναι παρηγοριά στον άρρωστο. Ομως, στην κρίση των ψηφοφόρων μέτρησε και ένα άλλο γεγονός. Κάνοντας έναν απολογισμό της προσωπικής πολιτικής διαδρομής του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαπίστωσαν πως έχουν μπροστά τους έναν ηγέτη που έχει ένα βασικό προσόν: παίρνει αποφάσεις. Δεν σέρνεται πίσω από τα γεγονότα. Δεν δολιχοδρομεί. Τα κοιτάζει κατάματα και τα αντιμετωπίζει με απόλυτο ρεαλισμό, εντελώς ψυχρά. Τεράστιο προσόν η καθαρή ματιά.

Ελπίζω αυτό να τον ακολουθήσει και στη νέα τετραετία, καθώς οι προκλήσεις θα είναι πολλές. Το ότι θα παίζει χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο έχει δύο αναγνώσεις. Μια θετική και μια αρνητική. Θετική γιατί θα μπορέσει, χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις, να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και αρνητική γιατί εξουσία χωρίς έλεγχο φέρει το σπέρμα της αλαζονείας. Τελικά έχει την αξία του αυτό που είπε ο Μητσοτάκης, πως θα πρέπει η Ν.Δ. να ασκεί εκτός από κυβερνητικά καθήκοντα και αυτά της αντιπολίτευσης.

Τι θα πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός για να πετύχει; Να κηρύξει από αύριο μια πανστρατιά για την τρίτη τετραετία. Οχι λόγω έπαρσης ή εξουσιολαγνείας. Αλλά γιατί στη δεύτερη τετραετία θα παραχθεί κυβερνητικό έργο. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις δεν τελειώνουν ποτέ, καθώς είναι συνυφασμένες με την εξέλιξη. Την τρίτη τετραετία δεν την πέτυχε καμιά κυβέρνηση γιατί δεν πίστεψε σ’ αυτήν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT