Τι προκάλεσε το εκλογικό σουέλ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Τι θα θυμόμαστε από αυτές τις εκλογές ύστερα από χρόνια;

Σίγουρα όχι ότι η προεκλογική περίοδος κύλησε μέσα σε άκαιρες βροχές, τροπική ατμόσφαιρα από τη βαριά υγρασία και τις τελευταίες ημέρες ανυπόφορη ζέστη – κλιματική αλλαγή, δηλαδή, που καθόλου δεν απασχόλησε την προεκλογική συζήτηση.

Oπωσδήποτε όχι ότι αυτό που συζητούσαν οι περισσότεροι στις παρέες τους, αν θα κάνουν διακοπές, πού, πόσο, με πόσα και σε πόσο αλλοιωμένο περιβαλλοντικά προορισμό, δεν ακουγόταν στα τηλεοπτικά πάνελ. Ολα αυτά, τι τουρισμό θέλουμε και τι τουρισμό αντέχουμε, συζητιούνται στη Βαρκελώνη και στη Βενετία – όχι εδώ και όχι επειδή δεν ήρθε ακόμη η ώρα.

Σε καμία περίπτωση δεν θα θυμηθούμε τον καβγά για τη Ροδόπη – θα τον έχουμε απωθήσει, ως τραυματική εμπειρία. Ούτε βέβαια την αντιπαράθεση για τους φόρους γιατί έμεινε στα ρηχά, δεν άγγιξε τις αιτίες της μεγάλης φοροδιαφυγής, παρόλο που ο διοικητής της ΤτΕ την αποτίμησε σε 60 δισ. τον χρόνο.

Iσως θα έχουμε να λέμε ότι οι εκλογές του Ιουνίου 2023 ήταν βαρετές, μέχρι την ώρα του exit poll, γιατί το αποτέλεσμα δεν ήταν απλώς αναμενόμενο, αλλά προεξοφλημένο ως προς τα βασικά.

Μπορεί να θυμόμαστε τις καρδούλες της Ζωής Κωνσταντοπούλου ή τα επιτυχημένα βιντεάκια του Κυρ. Μητσοτάκη στο TikTok σαν ευχάριστες πινελιές σε καμπάνιες που δεν είχαν ιδεολογικό βάθος, γιατί τα ζητούμενα πια είναι πολύ πιο χρηστικά – η έννοια-κλειδί είναι η ασφάλεια σε προσωπικό και εθνικό επίπεδο.

Κάπως έτσι θα ήταν τα πράγματα, εάν δεν έμπαιναν, θριαμβευτικά, στη Βουλή οι Σπαρτιάτες του Κασιδιάρη, με τον οποίον υποτίθεται ότι είχαν καθαρίσει οι δημοκρατικοί θεσμοί αλλά, τελικά, βρήκε νομότυπο τρόπο να εκπροσωπηθεί και να κινητοποιήσει τον κόσμο του κάτω από το βλέμμα της Δικαιοσύνης και του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος.

Ο πολιτικός χάρτης άλλαξε: Πάνω από 10% σπασμένο στα τρία ανήκει στην Ακροδεξιά, η Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη είναι πια το κόμμα του ευρύτερου Κέντρου και η αυτοπροσδιοριζόμενη ως προοδευτική αντιπολίτευση σμπαραλιάστηκε, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ούτε αθροιστικά να μην απειλούν την ηγεμονία του θριαμβευτή των εκλογών.

Σουέλ είναι το βουβό κύμα που προκαλείται από ένα παλαιότερο καιρικό φαινόμενο. Τον άνεμο του παρελθόντος που έφερε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχουν χρόνο να τον αναζητήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα έχουν και τις δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT