Διάβασαν λάθος κι έχασαν

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Ακούγοντας το βράδυ της Κυριακής τον επιτάφιο θρήνο –σε πένθιμο μοβ φόντο– του Αλέξη Τσίπρα, διαπίστωσα πως για μία ακόμη φορά δεν κατάλαβε τόσο γιατί έχασε όσο και από ποιον έχασε. Δεν μπόρεσε, μέσα σε μία τετραετία, να διαβάσει και να ακούσει τα αιτήματα του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας. Και οι λάθος αναγνώσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε συνεχείς ήττες.

Ο Αλ. Τσίπρας, ακόμη και προχθές, άθροιζε τη Νέα Δημοκρατία στα κόμματα της Δεξιάς, κάτι που έκανε και ολόκληρη την προηγούμενη τετραετία. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον παρομοίαζε με τον Ορμπαν και τον θεωρούσε νεοφιλελεύθερο ακροδεξιό. Δεν μπόρεσε να δει με καθαρή ματιά ότι η Νέα Δημοκρατία κινείτο σιγά σιγά και μεθοδικά προς το Κέντρο, αφήνοντας χώρο στα δεξιά μορφώματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως οποιοδήποτε άνοιγμα προς τα δεξιά του θα είχε αρνητικό ισοζύγιο στις εισροές/εκροές και, εκ του αποτε-λέσματος, δικαιώθηκε.

Αλλωστε, δεν ήταν στο πολιτικό του προφίλ ένα τέτοιο άνοιγμα. Και αυτό δεν το έλαβαν υπόψη τους στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τον υποτιμούσαν συστηματικά. Ανιστόρητοι όντες και με ρηχή πολιτική σκέψη, δεν συνεκτίμησαν πως τα οικογενειακά – πολιτικά του ακούσματα δεν είχαν καμία σχέση με τα ιδεολογικά κλισέ της Δεξιάς. Ο πατέρας του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν ένας κεντρώος – φιλελεύθερος πολιτικός, με καλές σχέσεις, παραδοσιακά, με την Αριστερά. Μεγαλωμένος μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ήταν λογικό να έχει κατά νου μια άλλη Νέα Δημοκρατία από αυτή που παρέλαβε. Και με μαεστρία έσυρε αυτό το βαρύ καράβι προς την κατεύθυνση που ήθελε.

Συνεπώς, conditio sine qua non για την ανάκαμψη της ριζοσπαστικής Αριστεράς –αν και κάτι τέτοιο δεν το θεωρώ αναγκαίο για την πατρίδα μας– είναι να ξαναμελετήσει το «φαινόμενο Μητσοτάκη», να επανεκτιμήσει τη φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας και, το κυριότερο, να εξετάσει με προσοχή τα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Η μιζέρια που πουλά η ριζοσπαστική Αριστερά δεν βρίσκει πλέον πελατεία. Αν θέλει να επιβιώσει στον ανταγωνισμό, θα πρέπει να αλλάξει τόσο το προϊόν όσο και τη συσκευασία του. Δύσκολα θέματα για ανθρώπους που πίστεψαν πως μπορεί να ρίξουν έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση με ένα υβριστικό σύνθημα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT