Ηταν κάποτε ένα κόμμα…

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Είναι στ’ αλήθεια εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι λες και έχει πέσει σε μια περιδίνηση αυτοκαταστροφής, από την οποία δεν λέει να βγει με τίποτα. Το ζητούμενο δεν είναι να παραιτηθεί ο κ. Τσίπρας. Το ζητούμενο είναι να κατανοήσουν στην Κουμουνδούρου τι κάνουν λάθος, τουλάχιστον από το 2019. Ετσι, όμως, ίσως αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι το λάθος δεν έγινε το 2019· το λάθος έγινε το 2015. Ηταν, με άλλα λόγια, λάθος από την αρχή. Ας πούμε ότι τότε δεν τους επέτρεπαν να το καταλάβουν αυτό οι συγκυρίες της κρίσης. Σήμερα όμως; Χθες, ο Αγης Τάτσης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα, κάνοντας λόγο για ανθρώπους «ανεπάγγελτους, παντελώς ανίκανους» να διαχειριστούν και το πιο απλό πολιτικό ζήτημα, που «κράδαιναν ένα “αριστερόμετρο” με το οποίο προσπαθούσαν να μετρήσουν τον ίσκιο του καθενός». Ο κ. Τάτσης μιλάει για «φράξια» εντός της Κουμουνδούρου, που κρατάει «όμηρο» ακόμα και τον κ. Τσίπρα. Δεν γνωρίζουμε αν ισχύουν τα παραπάνω, ωστόσο, αυτά που λέει ο κ. Τάτσης συνάδουν με τη γενική εικόνα ενός κόμματος που έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «κόλλησε» στην αντιμνημονιακή ρητορική του 2010-2015, οι πολίτες όμως έχουν πάει παρακάτω. Το «οργισμένο» αφήγημα μιας «εξαθλιωμένης» Ελλάδας το 2023 δεν έπεισε. Πώς θα μπορούσε; Σε αυτή τη χώρα ζούμε όλοι. Δεν είναι ιδανική (ούτε καν: βλέπε υποκλοπές, Τέμπη…) αλλά δεν είναι και η «κόλαση» που περιέγραφε, τέσσερα χρόνια τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πια τον «καιρό» με το μέρος του (μνημόνια, λιτότητα, «Αγανακτισμένους») υποδηλώνει μια ετερόφωτη φύση. Και εδώ τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα για το μέλλον του: αν θέλει να παραμείνει κόμμα εξουσίας, αν θέλει να επιβιώσει πολιτικά, θα πρέπει να πάψει να ετεροπροσδιορίζεται από τις εκάστοτε συγκυρίες ή από το πώς κινούνται οι αντίπαλοι και να αρχίσει να αυτοπροσδιορίζεται και να πει πολύ συγκεκριμένα τι έχει να προτείνει. Ποιον θα πείσει ότι, π.χ., είναι κεντροαριστερό κόμμα όταν ακόμα και στον τίτλο του υπάρχει η «ριζοσπαστική Αριστερά»; Δεν είναι τυπικό αυτό· αποτυπώνει μια συγκεκριμένη πολιτική κουλτούρα. Είναι η πολιτική κουλτούρα που θέλει τον Μητσοτάκη «Ορμπαν»· στο μεταξύ, το Κέντρο ψήφισε Ν.Δ. «δαγκωτό», όχι ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέπει πρώτα και κύρια να εξηγήσεις στον εαυτό σου και μετά σε όλους τους άλλους πώς έγινε και σε συνέτριψε η «χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης»…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT