Οι αντιφάσεις για την Ακροδεξιά

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Η πρώτη αρετή των καλών μυθιστορημάτων είναι η εσωτερική συνοχή. Μπορεί να βασίζονται σε εξωφρενικές παραδοχές (ότι π.χ. υπάρχουν εξωγήινοι στον Αρη), αλλά οι αντιφάσεις κατά την πλοκή δεν επιτρέπονται. Οι φανταστικές ιστορίες (είτε επιστημονικές είτε τρόμου κ.ά.) είναι σαν τη μη ευκλείδεια γεωμετρία. Ξεκινούν από ανοίκεια αξιώματα, αλλά μετά δομούνται με απόλυτη λογική.

Το πρόβλημα με τις ιστορίες που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως, εκτός από παράλογα αξιώματα (π.χ. «νεοφιλελεύθερη» μια κυβέρνηση που μοίρασε γύρω στα 50 δισ. σε επιδόματα), δεν έχουν λογικό ειρμό. Ας δούμε την εξήγηση που έχουν για το φούντωμα της Ακροδεξιάς.

Παραδοχή πρώτη: Η είσοδος των τριών ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή οφείλεται στην ακροδεξιά ρητορική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των λαϊκιστικών δυνάμεων στα δεξιά της. Παραδοχή δεύτερη: Η Νέα Δημοκρατία είναι ακροδεξιό κόμμα. Η αντίφαση είναι πλέρια: εάν η Ν.Δ. ήταν ακροδεξιό κόμμα, τότε τα κόμματα της εμφανούς Ακροδεξιάς θα έπρεπε να χάνουν δυνάμεις, αντί να διογκώνονται. Εκτός εάν το 55% των ψηφοφόρων είναι ακροδεξιοί, οπότε πρέπει να αρχίσουμε να μεταναστεύουμε, όπως οι Εβραίοι κατά τον Μεσοπόλεμο. Δεν μπορεί να ισχύουν και οι δύο παραδοχές και, συνεπώς, οι σύντροφοι πρέπει να αποφασίσουν. Το «εμ έτσι, εμ αλλιώς», που έλεγε και ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης στη Βουλή, δεν πάει μακριά.

Η αλήθεια είναι πως στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν ακροδεξιά στοιχεία. Εδώ υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα κάποτε τους εξέλεγαν στη Βουλή (π.χ. Ραχήλ Μακρή κ.ά.), δεν θα υπάρχουν στη Ν.Δ.; Η αλήθεια επίσης είναι ότι κατά καιρούς και η επίσημη ρητορική του κόμματος διολισθαίνει προς τα ακροδεξιά. Πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η θλιβερή ιστορία με τους μειονοτικούς βουλευτές της Θράκης, όταν χωρίς στοιχεία (παρά μόνον μια αστεία ιστορία του νέου υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιώργου Φλωρίδη για οργανωμένη μετακίνηση χιλιάδων) κατηγορήθηκαν ως ενεργούμενα ξένης δύναμης. Λένε για «αποδείξεις» της ΕΥΠ, που βεβαίως είναι απόρρητες. Οι «αποδείξεις» για να γίνουν αποδείξεις πάνε στον εισαγγελέα. Δεύτερον, η ίδια η ΕΥΠ έβγαλε ακόμη κι έναν δεξιό υποψήφιο «στρατευμένο στα σχέδια της Αγκυρας και του τουρκικού προξενείου». Αν είσαι σφυρί, λένε οι Αμερικανοί, βλέπεις όλο τον κόσμο σαν καρφιά.

Η εμφάνιση της Ακροδεξιάς –και δη στην απεχθέστερη μορφή της– είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θολώνει με τις άλογες θεωρίες του. Τόσο μπορεί; Πιθανόν, εκτός αν το κάνει διότι δεν θέλει να συζητηθεί η δική του συμβολή στην άνοδο των αντιπολιτικών και αντιδημοκρατικών δυνάμεων κατά το «έπος του αντιμνημονίου».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT