Αλληγορίες του δανεισμού

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή. Η έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ: προσωποποιήσεις και αλληγορίες από την αρχαιότητα στο σήμερα», που θα πραγματοποιηθεί σε μερικούς μήνες στο Μουσείο της Ακρόπολης σε επιμέλεια του διευθυντή του Νίκου Σταμπολίδη, δεν θα αποτυπώνει απλώς έννοιες που η αρχαιότητα απέδωσε καλλιτεχνικά και οι οποίες ενέπνευσαν δημιουργούς στο Βυζάντιο, στην Αναγέννηση, στη νεότερη εποχή. Θα το κάνει μέσα από 160 έργα τέχνης, 79 από τα οποία θα προέλθουν από μεγάλα μουσεία του εξωτερικού. Πίνακες του Ρούμπενς και του Μπελίνι, αντικείμενα εύθραυστα, όπως το «Κύπελλο Φαρνέζε», θα συναντη-θούν με ελληνικές δημιουργίες.

Στην έκθεση, ωστόσο, θα περιλαμβάνονται και οκτώ ελληνικές αρχαιότητες από το Βρετανικό Μουσείο, που το ίδρυμα συμφώνησε να δανείσει στο Μουσείο της Ακρόπολης. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για την «Υδρία του Μειδία», που δεν έχει φύγει ποτέ από το Λονδίνο, για έναν κύαθο με παράσταση «Εριδος», μια κύλικα με παράσταση «Υπνου – Θανάτου» κ.ά. Τα συγκεκριμένα αντικείμενα δεν διεκδικούνται από την Ελλάδα. Η έλευσή τους, όμως, θα σημαίνει ότι πρώτη φορά ένα δημόσιο ελληνικό μουσείο δανείζεται ελληνικά έργα από το Βρετανικό. Προηγουμένως, μόνο ιδιωτικά μουσεία της Ελλάδας είχαν προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση. Και ένα ερώτημα είναι, αν όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν κάτι για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πάμε άραγε γυρεύοντας; Είναι μήπως πιθανό, στη συζήτηση περί επαναπατρισμών, να αυξήσουμε άθελά μας τη συχνότητα εμφάνισης του όρου «δανεισμός»; Υπάρχει περίπτωση το Βρετανικό Μουσείο να πει «αφού τα βρήκαμε με τις οκτώ αρχαιότητες, γιατί να μη σας δανείσουμε και τα Γλυπτά του Παρθενώνα;», όπως είναι η πάγια θέση του, η οποία αρνείται την ελληνική ιδιοκτησία των Γλυπτών;

Η άλλη άποψη λέει ότι άλλο τα Γλυπτά –ένα ζήτημα διακυβερνητικό– και άλλο η «Υδρία του Μειδία». Ο δανεισμός της, σε ένα πλαίσιο εκθεσιακό και επιστημονικό, μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις των δύο μουσείων. Αυτή ήταν τελικά και η θέση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο γνωμοδότησε θετικά για τον δανεισμό των οκτώ αρχαιοτήτων. Το ΚΑΣ πάντως υπογράμμισε ότι η γνωμοδότησή του χρειάζεται και υπουργική έγκριση. Οταν αυτή έρθει, δεν θα συνοδεύεται βέβαια από αναλυτικό σκεπτικό. Δεν θα είχε όμως ενδιαφέρον αν το μαθαίναμε;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT