Τα λάθη συνεχίζονται

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Μιλούν ασταμάτητα αμέσως μετά την εκλογική πανωλεθρία. Είναι επόμενο η κρίση τους να είναι επηρεασμένη από το αποτέλεσμα κι έτσι να χάνουν την ουσία των πραγμάτων. Σε τέτοιες οριακές περιπτώσεις –γιατί το 17,5% είναι οριακή κατάσταση για ένα κόμμα που μόλις πριν από τέσσερα χρόνια κυβερνούσε– είναι επιβεβλημένες οι βαθιές αναπνοές, ο καθαρός αέρας και η απόσταση από τα γεγονότα.

Τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ; Βάζουν στοχοδιαγράμματα μόλις λίγες ώρες μετά τη συντριβή. Ο μεν Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως στόχο-όριο τις ευρωεκλογές, άλλα στελέχη, πιο βιαστικά, μίλησαν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δηλαδή αμφότεροι, προφανώς περιμένουν μια σημαντική κάμψη της ισχύος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είτε μέχρι τον Οκτώβριο είτε μέχρι τον Μάιο.

Είναι γνωστό πως η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στον αυτοδιοικητικό χώρο είναι ανύπαρκτη. Δεν έχει πρόσωπα, δεν έχει μηχανισμούς. Τι προσδοκά λοιπόν; Δεν θα εκλέξει περιφερειάρχη, δεν θα εκλέξει δήμαρχο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το ήθελε πολύ. Το ΠΑΣΟΚ όμως γιατί να το θέλει; Εχει μια αυτόνομη, αξιοπρόσεκτη πανελλαδική παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με προβεβλημένα στελέχη και κυρίως συντηρεί ακόμα κάποιους μηχανισμούς από την εποχή της παντοδυναμίας του. Γιατί να ρίξει σωσίβιο στον βυθιζόμενο ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή μάλιστα που είναι ο βασικός του αντίπαλος; Διότι με τον διαμορφωμένο νέο συσχετισμό δυνάμεων, το ΠΑΣΟΚ με μια έφοδο μπορεί να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση. Συνεπώς, όσοι θέτουν ως όριο τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές. Εχει κάθε λόγο να κρατάει το κόμμα του σε εκλογική εγρήγορση, διότι με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι συζητήσεις για τα αίτια της πέμπτης συνεχόμενης ήττας. Πάντα ένας εκλογικός συναγερμός βολεύει τις ηγεσίες γιατί αναβάλλει την κριτική και την αναζήτηση ευθυνών. Υποθέτω ότι ούτε και ο ίδιος –πλην ενός θαύματος– δεν περιμένει να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό μέσα σε δέκα μήνες. Απλώς «πέταξε την μπάλα στην κερκίδα», όπως λέμε εμείς οι ποδοσφαιρόφιλοι.

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τα χρονοδιαγράμματα, αλλά η πολιτική του. Και δεν το έχουν καταλάβει ακόμα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT