90 ΧΡOΝΙΑ ΠΡΙΝ… 1-7-1933

52" χρόνος ανάγνωσης

ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ: Η νήσος Μότσα, εις τον Ειρηνικόν Ωκεανόν, η πρώτη πατρίς των γεωμήλων, εξηρευνήθη τελευταίως από τον καθηγητήν Καρλ Σνάιδερ, διευθυντήν του Μουσείου της Κονσεπσιόν. Κατά τον 16ον αιώνα, η νήσος Μότσα, αφού εχρημάτισεν ως κρησφύγετον των διαβοήτων πειρατών Φράνσις Ντραίηκ και Κάβεντις [φωτ. στο κέντρο και δεξιά], εγκατελείφθη και κανείς δεν είχε τολμήσει έκτοτε να την πλησιάση. Ακόμη και αυτοί οι Ινδοί της φυλής των Μαπόνκε ατενίζουν με ένα ανεξήγητον τρόπον την έρημον αυτήν νησίδα, την οποίαν θεωρούν κατοικουμένην από άπειρα πνεύματα. Ο καθηγητής Σνάιδερ συνήντησε τώρα επί της εγκαταλελειμμένης νήσου οικογενείας λευκών, οι οποίοι έχουν χάσει πάσαν έννοιαν πολιτισμού. Ανεύρεν επίσης τα νεκροταφεία των πρώτων κατοίκων της, από τα οποία καταφαίνεται ότι η νήσος κατωκείτο από αρχαιοτάτων χρόνων.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ: Ηγγέλθη από την Πόλιν του Μεξικού ότι εις την μεγάλην αυτήν πρωτεύουσαν της λατινικής αμερικανικής Δημοκρατίας ιδρύθη εν περιεργότατον σωματείον. Πρόκειται περί μιας οργανώσεως συγκροτηθείσης αποκλειστικώς από φυλακισμένους. Σκοπός αυτής είνε η διά της κοινής δράσεως υπεράσπισις των συμφερόντων των, ως και η αλληλοβοήθεια. Το πρωτότυπον σωματείον διευθύνεται από κανονικώς εκλεγόμενον διοικητικόν συμβούλιον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT