Οι νέες προσόψεις των Αθηνών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Αθόρυβα αλλά σταθερά, η Αθήνα αλλάζει. Το κτιριακό απόθεμα, έπειτα από πολλά χρόνια ακινησίας, έχει αρχίσει και δέχεται ευεργετικές τις επιδράσεις της νέας κινητικότητας στις επενδύσεις. Αυτή την περίοδο παλαιότερα ακίνητα της Αθήνας εκσυγχρονίζονται εκ βάθρων. Η τάση αφορά κυρίως κτίρια του μεταπολεμικού κύματος ανοικοδόμησης, κτίρια γερασμένα με ανάγκη ριζικής αισθητικής και ενεργειακής αναβάθμισης.

Κεντρικά ακίνητα αποκαλύπτουν νέες προσόψεις. Βεβαίως έχουμε καιρό να δούμε ένα κτίριο να ανεγείρεται εξαρχής σε κενό οικόπεδο, αλλά τα νέα κτίρια των Αθηνών, που αποκαλύπτονται σταδιακά, είναι και αυτά νέα αρχιτεκτονήματα, που κρατούν τον φέροντα σκελετό της παλαιάς οικοδομής. Η σταδιακή αποκάλυψη του Μινιόν στην οδό Πατησίων, η μεγάλη επένδυση της Dimand, έχει πολλαπλό συμβολισμό. Πρώτον, επαναφέρει τη ζωή σε ένα ακίνητο που αποσύρθηκε με ωμή βία από τη ζωή της Αθήνας και ουδέποτε είχε κατορθώσει να συνέλθει. Και δεύτερον, είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας και της Πατησίων, παρά τα πολύ σοβαρά προβλήματα των γύρω δρόμων. Το νέο Μινιόν (Minos Digenis Arquitectos), σε συνδυασμό με τις λοιπές επενδύσεις στην περιοχή –και κυρίως με το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του Πεδίου του Αρεως– δείχνει ένα δρόμο προς το μέλλον.

Στην οδό Σταδίου, το νέο ξενοδοχείο στη θέση του παλαιού Εσπέρια, απέναντι από το πυρπολημένο κτίριο του Τσίλερ, απαστράπτον στη λευκότητά του και τη γραμμική γεωμετρία του, κρατάει αμυδρή μνήμη από το ωραίο, παλαιότερο ξενοδοχείο της δεκαετίας του ’50 (που και εκείνο είχε αντικαταστήσει μέγαρο του Τσίλερ). Στη γωνία Ομήρου και Σταδίου παραδίδεται το νέο κτίριο (γραφείο Τομπάζη) και νέα στέγη της Eurobank, ενεργειακά πιστοποιημένο, που χρησιμοποίησε τον σκελετό κτιρίου γραφείου (Ασφάλειαι Φοίνιξ) του Γιάννη Βικέλα (που και εκείνο είχε χτιστεί στη θέση διώροφου νεοκλασικού κτιρίου).

Στην Αμαλίας, δίπλα στο οθωνικό κτίριο στον αριθμό 38 και απέναντι από τον Βύρωνα και τον Μέγα Αλέξανδρο, το νέο κτίριο (Α&Μ Architects) που πρόσφατα αποκαλύφθηκε αξιοποίησε τον σκελετό κατεστραμμένου κτιρίου της δεκαετίας του 1970, που και εκείνο είχε χτιστεί στη θέση μεγάλου νεοκλασικού σπιτιού. Οι επενδύσεις που μας φέρνουν νέες προσόψεις στην Αθήνα (όπως και το ξενοδοχείο Moxy στην Ομόνοια και πολλά ακόμη) αντανακλούν μια νέα πραγματικότητα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT