Είναι κακό να είσαι «δεξιός»;

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Ολα ξεκίνησαν από μια φράση της Μιλένας Αποστολάκη στο πρώτο μετεκλογικό πάνελ της εκπομπής του Γιώργου Κουβαρά στην ΕΡΤ «Στο Κέντρο», το βράδυ της περασμένης Δευτέρας: «Να αποφασίσουμε αν το να είναι κάποιος δεξιός είναι κάτι ενοχικό ή κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται κανείς…».

Είναι κακό να είσαι «δεξιός»;-1Η συζήτηση είχε πάει στην αιώνια συζήτηση περί του «τέλους των ιδεολογιών» και στις επιμέρους φορτίσεις που προκαλούν οι κομματικοί αυτοπροσδιορισμοί: είναι η Νέα Δημοκρατία κόμμα της Δεξιάς ή της Κεντροδεξιάς; Γιατί ο όρος «Δεξιά» έχει τόσο αρνητικές συνδηλώσεις στην Ελλάδα; Γιατί συγχέουμε τη συντηρητική πολιτική συμπεριφορά με την οπισθοδρόμηση; Κάπου εκεί μπήκε στη μέση ο σύμβουλος Πολιτικής Στρατηγικής και Επικοινωνίας Ευτύχης Βαρδουλάκης και είπε το αυτονόητο: «Είναι τρομερό λάθος να υπάρχει αρνητική φόρτιση στη λέξη “συντηρητικός” και να τη συνδέουμε με την οπισθοδρόμηση». Αναφέρθηκε στους λεγόμενους «νοικοκυραίους» που χάρισαν στη Ν.Δ. δύο απανωτές νίκες, «στους ανθρώπους που ήθελαν να αφήσουν πίσω την κρίση και να προχωρήσουν μπροστά. Αυτό είναι στοιχείο καθαρά συντηρητικής πολιτικής συμπεριφοράς», είπε με έμφαση. Από κάπου ψηλά θα τον κοίταγε με κάποια υπερηφάνεια ο Ρότζερ Σκρούτον (1944-2020, φωτογραφία), ένας από τους πιο παθιασμένους θιασώτες του βρετανικού συντηρητισμού, ένα ιδεολογικό «ξέφωτο» όπου το να είναι κανείς «αυθεντικά συντηρητικός» δεν είναι θέμα ιδεολογίας, αλλά προσαρμοστικότητας. Ο πατέρας του, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο του «Πώς να (μην) είστε συντηρητικοί» που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στα ελληνικά (εκδ. Παπαδόπουλος), ήταν συνδικαλιστής του Εργατικού Κόμματος ο οποίος διαρκώς αναρωτιόταν αν, ως δάσκαλος, είχε προδώσει την εργατική καταγωγή του. Μέσα, όμως, από τους αγώνες που έδωσε υπέρ των αντιφρονούντων στα καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης, ο 40χρονος τότε καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας βεβαιώθηκε ότι δεν θα ανεχόταν πια όσους πάσχιζαν να περιορίσουν το φάσμα των απόψεων που μπορούν να εκφραστούν ελευθέρως στο όνομα οποιασδήποτε ιδεολογίας.

Η εύστοχη παρέμβαση του Ευτύχη Βαρδουλάκη και η πολύτιμη κληρονομιά του Ρότζερ Σκρούτον.

Δύο ημέρες μετά την εκπομπή, ο Βαρδουλάκης επανήλθε στην τηλεοπτική διελκυστίνδα με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. «Ο συντηρητισμός δεν πρέπει να ταυτίζεται ούτε με την ακινησία ούτε με την αντίδραση. Αντιθέτως, το πολιτικό δόγμα του είναι “εξελισσόμαστε για να διατηρούμαστε”», έγραψε, ανάμεσα σε άλλα. Και προς το τέλος εστίαζε στην ελληνική πραγματικότητα: «Το να δαιμονοποιεί κάποιος την έννοια του συντηρητισμού σε μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδος (στενές οικογενειακές δομές, μεγάλη ιδιοκατοίκηση “για να αφήσεις κάτι στα παιδιά”, ιδιαίτερες σχέσεις με τόπους καταγωγής κ.λπ.), είναι πολιτικά ατελέσφορο και επικίνδυνο». Ποιος διαφωνεί; Σίγουρα όχι ο Ρότζερ Σκρούτον.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT