90 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ 2–7–1933

1' 19" χρόνος ανάγνωσης

ΣΥΝΩΜΟΤΗΣ: Πυκνός πέπλος μυστηρίου εξακολουθεί να περιβάλλη την υπόθεσιν της συλλήψεως του αγνώστου εκείνου ο οποίος, ως εγνώσθη προ ημερών, εσχεδίαζε να δολοφονήση τον Πάππαν [φωτ.]. Η υπόθεσις ενδιαφέρει κάπως ιδιαιτέρως τους Ελληνας αναγνώστας, δεδομένου ότι ο συλληφθείς είναι, ως λέγεται, ελληνικής καταγωγής. Ο ανταποκριτής μιας γαλλικής εφημερίδος ηθέλησε να διαλευκάνη το μυστήριον τούτο και επελήφθη, πράγματι, συστηματικών ερευνών, επισκεφθείς, εν πρώτοις, το ξενοδοχείον όπου διέμενεν ο «συνωμότης». «Πώς ονομάζεται λοιπόν –γράφει ο Γάλλος ανταποκριτής– ο μυστηριώδης ξένος, ο οποίος είνε κλεισμένος εις την φυλακήν της Ρετζίνα Σόλλι, διότι ηθέλησε να ρίψη μίαν βόμβαν εις τον ναόν του Αγίου Πέτρου; Και ποία είνε η σημασία του σχεδίου του; Επί των ερωτημάτων αυτών οι επίσημοι τηρούν απόλυτον μυστικότητα, αλλ’ η διευθύντρια του πανδοχείου είνε κάπως περισσότερον ομιλητική».

ΠΟΛΥΜΕΡΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟ: Η εκ Λονδίνου τηλεγραφηθείσα είδησις περί σοβιετικού σχεδίου διά την συνομολόγησιν πολυμερούς συμφώνου περί μη επιθέσεως μετά της Μ. Αντάντ, των Βαλτικών Κρατών, της Περσίας και του Αφγανιστάν, εγένετο δεκτή μετά πολλού ενδιαφέροντος. Το εν λόγω σοβιετικόν σχέδιον κρίνεται ως αποσκοπούν την παγίωσιν της θέσεως της Ρωσσίας εις την Ευρώπην και την Εγγύς Ανατολήν και εις την ενίσχυσιν των φιλειρηνικών προθέσεων των συμβαλλομένων κρατών διά του ακριβεστέρου καθορισμού του όρου επιτιθέμενον κράτος. Το προτεινόμενον σύμφωνον νομικώς έχει ελαχίστην σπουδαιότητα, αποσκοπεί όμως εις την ύφεσιν της παρατηρουμένης εντάσεως μεταξύ της Ρωσσίας και των γειτονικών της κρατών και ιδία της Ρουμανίας και της Πολωνίας.

ΑΜΝΗΣΤΙΑ: Αγγέλλεται εκ Μόσχας ότι η σοβιετική κυβέρνησις εξέδωκε διάταγμα δι’ ου χορηγείται αμνηστεία εις ωρισμένας κατηγορίας καταδίκων, κυρίως δε εις τους καταδικασθέντας επί σαμποτάζ. Εις την αμνηστείαν περιελήφθησαν και οι Αγγλοι μηχανικοί Θώρτον και Μακντόναλδ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT