Πολύφερνη νύφη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλη προίκα και συνωστίζονται αρχηγοί κομμάτων, πρώην και νυν πρωθυπουργοί, για να τεθούν επικεφαλής στα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους. Αυτό είναι αναμφίβολα θετικό γιατί δείχνει τόσο το ενδιαφέρον τους για την πόλη, όσο και τον δυναμισμό της.

Βέβαια το ζητούμενο κάθε φορά είναι αν αυτό το ενδιαφέρον είναι συνεχές ή απλώς υποκρύπτει μια πολιτική σκοπιμότητα. Η απάντηση επ’ αυτού είναι κάθε φορά συγκεκριμένη. Υπήρξαν πρώην πρωθυπουργοί οι οποίοι ελάχιστα ενδιαφέρθηκαν στη συνέχεια για τη Θεσσαλονίκη και άλλοι που όντως τίμησαν την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο της πρώτης περιφέρειας.

Εννοείται πως έτσι τα κόμματά τους χάνουν έναν εκλεγμένο βουλευτή, καθώς οι αρχηγοί καταλαμβάνουν τη θέση του και η πόλη χάνει μια επιπλέον φωνή. Γιατί, κακά τα ψέματα, ένας πρωθυπουργός ή ένας αρχηγός κόμματος, εκ των πραγμάτων, δεν έχει τον χρόνο να ασχοληθεί με τα προβλήματα, όχι της Θεσσαλονίκης, αλλά των ψηφοφόρων. Διότι για τον πολίτη αυτό μετράει. Η επαφή του με τον βουλευτή για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων του. Πού να πετύχεις τον πρωθυπουργό, πού να συναντήσεις τον αρχηγό ενός κόμματος και να του μιλήσεις για τη μετάθεση της συζύγου σου; Δύσκολο, για να μην πω ακατόρθωτο.

Προσφάτως, πρόβλημα προέκυψε με την επιλογή του κ. Νίκου Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας εκτός Βουλής τον κ. Χάρη Καστανίδη. Προφανώς υποκρύπτεται μια σκοπιμότητα πίσω από αυτή την κίνηση του κ. Ανδρουλάκη, που αφορά τις εσωκομματικές ισορροπίες. Είθισται οι πρωθυπουργοί και οι αρχηγοί να μη σκέφτονται πρωτίστως το συμφέρον της Θεσσαλονίκης, που τιμούν με την παρουσία τους ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου, αλλά τους γενικότερους συσχετισμούς δυνάμεων μέσα στα κόμματά τους. Είναι επόμενο η πόλη κοινοβουλευτικά να υποεκπροσωπείται. Τον κάτοικο της Θεσσαλονίκης, πλην των κομματικών στελεχών, ουδόλως τον ενδιαφέρουν οι εσωκομματικές ισορροπίες και δεν θέλει αυτές να τακτοποιούνται εις βάρος των δικών του συμφερόντων. Πολύ δε περισσότερο, αν, όπως στην περίπτωση Καστανίδη, χάσει τη μία και μοναδική φωνή. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ανδρουλάκης, έχοντας κατά νου τη μεγάλη εικόνα, έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση. Η Θεσσαλονίκη πάντως βγήκε ζημιωμένη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT