Ο,τι θέλει ο πελάτης

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Γ έμισαν τα χρονολόγια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με σχόλια για τον νεαρό σερβιτόρο που (όπως καταγράφηκε σε βίντεο) μπαίνει στη θάλασσα μέχρι το στήθος για να μεταφέρει παραγγελίες πελατών –με φουσκωμένα πορτοφόλια και παραφουσκωμένα μυαλά– σε πλωτές εξέδρες, σε μπιτς μπαρ της Ρόδου. Τα περισσότερα, για να είμαι ειλικρινής, μου θύμισαν τα λόγια του Μάνου Χατζιδάκι: «Οποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει»…

«Υπήρχε συναίνεση του εργαζομένου. Σε μια γνήσια φιλελεύθερη κοινωνία τα όρια της ατομικής αξιοπρέπειας εναπόκεινται στο ίδιο το υποκείμενο να τα αποφασίσει», έγραψε ένας χρήστης. «Αφού εκείνον δεν τον πειράζει και θα έπαιρνε “γερό” φιλοδώρημα, εμάς τι μας νοιάζει; Mε το ζόρι θα τον σώσουμε;» συμφώνησε ένας άλλος. «Κι αν ζαλιστεί και λιποθυμήσει μέσα στο νερό; Αν πνιγεί, τελικά; Αν “γραμμή” της επιχείρησης ήταν να σκουπίζει και τα πόδια των πελατών από την άμμο; Ή να τους κάνει αέρα για να δροσίζονται;» τόλμησε να ψελλίσει ένας τρίτος. «Δική του επιλογή, ας πρόσεχε!».

Η εργατικότητα, λοιπόν, συγχέεται με την υποτακτικότητα. Εκεί όπου πρέπει να κυριαρχεί ένα συλλογικό ήθος προβάλλεται ως δικαίωμα η εθελοδουλεία, φτάνει να αποφέρει «κάτι» παραπάνω. Ολισθηρός αυτός ο δρόμος και επικίνδυνος. Οι δημοκρατίες θέτουν όρια, τα οποία πρέπει να είναι σεβαστά από όλους, προς όφελος όλων. Αν το όριο σε ό,τι αφορά τις εργασιακές συνθήκες επαφίεται στον εργαζόμενο, στο τι είναι διατεθειμένος να κάνει, πόσα είναι πρόθυμος να εκχωρήσει για να μη χάσει το μεροκάματο, τότε το σύστημα είναι προβληματικό και μπάζει από παντού. Γιατί όσοι δεν διατίθενται να προβούν σε αντίστοιχες παραχωρήσεις και θέλουν απλώς να κάνουν σοβαρά τη δουλειά τους δεν θεωρούνται «ανταγωνιστικοί», άρα αποβάλλονται από το σύστημα και μένουν χωρίς μεροκάματο. Καθήκον, λοιπόν, μιας ευνομούμενης πολιτείας είναι να προστατεύει τους πολίτες, ιδιαίτερα τους ευάλωτους, από την εκμετάλλευση και τον εξευτελισμό.

Για την ιστορία: κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας που έσπευσε να κάνει έλεγχο στην επιχείρηση δεν διαπίστωσε παραβάσεις. Αντιθέτως, το Λιμενικό βεβαίωσε πρόστιμο στην επιχείρηση για τις πλωτές εξέδρες. Οχι ότι θα αλλάξουν και πολλά… Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην «Κ», το συγκεκριμένο κατάστημα στη Ρόδο λειτουργεί παράνομα τουλάχιστον από το 2016. Εχει σφραγιστεί τρεις φορές και έχει σχηματιστεί σχετική δικογραφία. Κι όμως εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά. Είπατε τίποτα;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT