«Πιο μορφωμένος…»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Ο κ. Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB, αναφερόμενος στον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα είπε πως «θα πρέπει να είναι πιο μορφωμένος, αλλά εξίσου γοητευτικός».

Να υποθέσω πως αυτό το «εξίσου γοητευτικός» το έβαλε ο κ. Δ. Μαύρος για να εξισορροπήσει την έλλειψη μόρφωσης που διέκρινε στον Αλ. Τσίπρα, καθώς εδώ και πολλά χρόνια έχει πάψει να αρέσει. Βρισκόταν πολλά σκαλοπάτια κάτω σε δημοτικότητα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αν θελήσουμε να ξεφύγουμε από την αναφορά στον συγκεκριμένο πολιτικό αρχηγό, ο κ. Δ. Μαύρος θίγει το ζήτημα της ευρυμάθειας ενός ηγέτη. Γιατί στις μέρες μας σχεδόν όλοι έχουν κάποιο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό και πλεονάζουν στην πολιτική οι καθηγητές πανεπιστημίου. Πόσοι όμως από αυτούς έχουν μια ευρύτερη μόρφωση; Πόσοι από αυτούς μπορεί να θεωρηθούν καλλιεργημένοι άνθρωποι; Το ανησυχητικό και συγχρόνως μεμπτό δεν είναι το να έχεις βασικές ελλείψεις στην παιδεία σου. Το μεμπτό είναι να μη θέλεις να βελτιωθείς. Να μην προσπαθείς διαρκώς να γίνεσαι καλύτερος.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ένας απλός πτυχιούχος Νομικής, χωρίς άλλες πνευματικές περγαμηνές. Το γνώριζε και για αυτό οι συναναστροφές του ήταν άνθρωποι του πνεύματος, άνθρωποι της τέχνης. Πίστευε πως κάτι θα κέρδιζε από την παρέα τους, θα άνοιγαν οι ορίζοντές του. Γιατί ένας πολιτικός θα πρέπει να έχει μια σφαιρική άποψη για τις καταστάσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί, να μπορεί να βλέπει τα γεγονότα από όσο το δυνατόν περισσότερες γωνίες. Αυτό όμως απαιτεί γνώσεις, τις οποίες αν δεν διαθέτει οφείλει με προσπάθεια να τις αποκτήσει, ώστε από αρχηγός να γίνει ηγέτης.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναναστρεφόταν τον Μινωτή, τον Χορν, τον Μάνο Χατζιδάκι. Συνέτρωγε με πρόσωπα που είχαν δημόσιο λόγο ο οποίος ήταν κριτικός προς τις κυβερνήσεις του. Γιατί το έκανε αυτό, με δεδομένο πως δεν ήταν δημοσιοσχεσίτης; Το έκανε για να διαπιστώσει πώς σκέφτονται και οι της απέναντι όχθης, να ακούσει στο τετ α τετ τι έχουν να προσάψουν στην πολιτική του.

Οι μεγάλοι ηγέτες γνωρίζουν τις ελλείψεις τους και προσπαθούν να τις καλύψουν, διαβάζοντας και ακούγοντας. Κατά τούτο ξεχωρίζουν από τον σωρό των πολιτικών. Το ταλέντο χωρίς παιδεία δεν είναι αρκετό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT