Αποχωρήσεις και πορτοκαλιές

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Σε πολλά μπορεί να διαφωνήσει κάποιος με το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη. Πριν από τις εκλογές, όμως, για τον εξής απλό λόγο: μετά την 25η Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ δεν είπε και δεν έκανε κάτι σημαντικό για να υπάρχουν «αμιγώς πολιτικοί λόγοι» αποχώρησης, ώστε «από σήμερα παραιτούμαι από όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (…) και την ιδιότητα του μέλους του κόμματος» (Ανδρέας Λοβέρδος, 5.7.2023).

Σε τι μπορεί να διαφώνησε ο μέχρι πριν από δύο εβδομάδες υποψήφιος βουλευτής; Με τον μετεκλογικό λυρισμό του κ. Ανδρουλάκη, ότι «ξαναπιάσαμε το νήμα της Ιστορίας και ενώνουμε τις αγωνίες, τα όνειρα και τις ελπίδες μας με τους προοδευτικούς, δημοκράτες πολίτες»; (26.6.2023). Τι έκανε τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ να εκραγεί δέκα μέρες μετά την αποτυχία του να εκλεγεί; Εξοργίστηκε από τη ρητή άρνηση του κ. Δημήτρη Μάντζου στον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές; «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε deals κορυφής ούτε μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα να μοιράσουν τα ιμάτια της αυτοδιοίκησης. Εμείς δεν είμαστε αυτής της λογικής» («Παραπολιτικά», 4.7.2023). Αν και στην πολιτική ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για οτιδήποτε, ο κ. Λοβέρδος δεν διακρίθηκε για τον φιλοσυριζαϊσμό του. Δεν μπορεί, λοιπόν, να θύμωσε επειδή δεν διαφαίνεται «η μεγάλη σύμπραξη των δημοκρατικών δυνάμεων».

Τρεις λόγους μπορούμε να φανταστούμε για την (όχι και τόσο αιφνιδιαστική) αποχώρηση του κ. Λοβέρδου. Ο πρώτος είναι ότι διαφωνεί συνολικώς με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα. Αν και πρέπει να είναι ο μόνος Ελληνας που διάβασε το προεκλογικό πρόγραμμα, η διαφωνία αυτή έπρεπε να εκφραστεί πριν από τις εκλογές. Τότε έπρεπε να είχε παραιτηθεί. «Από όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» και φυσικά από την υποψηφιότητά του για τη Βουλή. Αλλά πάλι, πριν από σαράντα μέρες έλεγε «συνεχίζουμε δυναμικά για την Ελλάδα, για το ΠΑΣΟΚ» (22.5.2023). Ο δεύτερος λόγος μπορεί να είναι ότι έμαθε πως οι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ υπονόμευσαν την υποψηφιότητά του. Αν και –όπως προείπαμε– στην πολιτική τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά πάλι… Πόσο είναι το ΠΑΣΟΚ και τι πέραση να έχουν οι μηχανισμοί του; Εξάλλου ο κ. Χάρης Καστανίδης, την έδρα του οποίου πήρε δύο φορές ο κ. Ανδρουλάκης, επανεξελέγη.

Ο τρίτος λόγος είναι πιο πεζός και γι’ αυτό πιο αληθοφανής. Ο κ. Λοβέρδος σκέφτηκε ότι υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που δίνουν υπουργεία. Τόσοι και τόσοι πήγαν στη Νέα Δημοκρατία κι έγιναν υπουργοί. Αυτός γιατί να μείνει εκτός νυμφώνος; Ποτέ δεν είναι αργά, αλλά ο ίδιος είναι στα όρια της συνταξιοδότησης· 67 χρόνων.

Είπαμε: στην πολιτική τίποτε δεν αποκλείεται. Ούτε καν τα πιο πιθανά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT