Πηχτό σκοτάδι

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Τις προηγούμενες ημέρες, η Kυριακή Κλιάμπα, εισαγγελέας στη δίκη για τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού, υπογράμμισε με ένταση τα ψέματα και τις αντιφάσεις των κατηγορουμένων, ανέδειξε τον οργανωμένο τρόπο δράσης τους και τη βιαιότητα της καταδρομικής επίθεσης στον 19χρονο και στον φίλο του, τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ήταν αποφασισμένοι και παραμένουν αμετανόητοι.

Χθες, και οι 12 κατηγορούμενοι συνδεσμίτες του ΠΑΟΚ κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για τη δολοφονία του Αλκη και τον τραυματισμό ενός εκ των δύο φίλων του που βρίσκονταν μαζί του την 1η Φεβρουαρίου του 2022 στο στενό της Θεοδώρου Γαζή, μόλις 200 μέτρα από το γήπεδο του Αρη «Κλεάνθης Βικελίδης». Το δικαστήριο, που μετέτρεψε το βασικό αδίκημα σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, απήγγειλε σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά τις κατηγορίες. Εκλεισε έτσι μια υπόθεση που σόκαρε την ελληνική κοινωνία. Ενας νέος άνθρωπος, χωρίς να «ψάχνεται» για καβγά, χωρίς να είναι οργανωμένος σε κάποιον σύνδεσμο, δολοφονήθηκε στυγνά, με απερίγραπτη μανία, επειδή υποστήριζε άλλη ομάδα.

Για εκείνους που μελετούν χρόνια τώρα τον φάκελο «οπαδική βία» και παρακολουθούν στενά τα φυτώρια των νεαρών χούλιγκαν όπου καλλιεργείται το μίσος, η δολοφονία του Αλκη Καμπανού ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη, το αποκορύφωμα μιας σειράς σοβαρών επεισοδίων σε πολλές πόλεις της χώρας. Της δολοφονίας του Αλκη είχαν προηγηθεί περισσότερες από 100 συμπλοκές μέσα στο 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Κατά τη διάρκεια και στο περιθώριο αθλητικών συναντήσεων, σε προκαθορισμένα ραντεβού οπαδών αντιπάλων ομάδων, έξω από συνδέσμους και στέκια οργανωμένων οπαδών. Αγριες, αιματηρές συμπλοκές που συχνά καταγράφονται σε βίντεο και δημοσιεύονται στα σόσιαλ μίντια. Το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και χρόνια. Κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα.

Μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού έγιναν πολλές επιχειρήσεις σε συνδέσμους, αρκετοί από αυτούς σφραγίστηκαν, ανακοινώθηκαν σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση και αυστηροποίηση των ποινών. Τι άλλαξε; Σχεδόν τίποτα. Οι ρίζες του κακού είναι βαθιές. Σχεδόν δυο μήνες μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού, ένας 30χρονος νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ έπειτα από συμπλοκή οπαδών στα Γιάννενα. Ακολούθησαν συμπλοκές οπαδών σε καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας, στην Κόρινθο, στη Θεσσαλονίκη, στην Καλαμάτα, στο Κιλκίς.

Οι καταδρομικές επιθέσεις συνεχίζονται. Κλείνοντας την αγόρευσή της, η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα είπε: «Λυπάμαι πραγματικά, έχουμε 12 νέα παιδιά που ήταν στο χέρι τους να ακολουθήσουν έναν καλύτερο δρόμο στη ζωή τους κι όχι το σκοτάδι». Στην καθημερινή βία των πόλεων, ο οπαδισμός αποτελεί κεντρική «οδό». Και όσοι την ακολουθούν έχουν πολλές πιθανότητες να καταλήξουν στην αγκαλιά του φασισμού. Σε ένα ακόμη πιο πηχτό σκοτάδι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT