Η εικόνα ενός σοβαρού κράτους

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Δεν ήταν σκηνές από την τηλεοπτική σειρά «Fauda», αλλά από την αίθουσα επιχειρήσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, περιτριγυρισμένος από στρατιωτικούς επιτελείς, παρακολουθεί σε ζωντανή μετάδοση την επιχείρηση που διεξάγουν οι ειδικές δυνάμεις της πατρίδας του στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης. Μια εικόνα που δείχνει έναν πρωθυπουργό να συμμερίζεται τις αγωνίες των στρατιωτικών για την έκβαση της επιχείρησης. Αν αυτό είναι το πρώτο, το συμβολικό μήνυμα που δείχνει πόσο σοβαρό κράτος είναι το Ισραήλ, υπάρχει και ένα δεύτερο βαθύτερο μήνυμα, καθώς αυτή η πολύνεκρη επιχείρηση έγινε για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Διότι μια ομάδα φανατικών νεαρών Παλαιστινίων, με επιθέσεις, απειλούσε τη ζωή Ισραηλινών πολιτών και την ασφάλεια των περιουσιών τους. Η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να εξουδετερώσει αυτούς τους πυρήνες, όμως ο Μαχμούντ Αμπάς είτε δεν ήθελε είτε δεν μπορούσε. Και ανέλαβαν οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Ετσι ακριβώς συμπεριφέρονται τα κράτη που σέβονται πρωτίστως τον εαυτό τους. Γιατί ποιος είναι ο κύριος προορισμός τους; Να προστατεύουν τη ζωή των πολιτών τους. Να φροντίζουν για την ασφάλειά τους και να εξουδετερώνουν τους κινδύνους που την απειλούν. Γι’ αυτόν τον λόγο το κράτος του Ισραήλ κατέκτησε τον σεβασμό στη διεθνή σκηνή, καθώς απέδειξε στην πράξη τον πρωταρχικό λόγο ύπαρξης ενός οργανωμένου κράτους.

Πριν από λίγες ημέρες (3-4 Ιουλίου) ήταν η 47η επέτειος της επιχείρησης στο Εντεμπε, όπου έχασε τη ζωή του ο αδερφός του σημερινού πρωθυπουργού του Ισραήλ, και επικεφαλής των κομάντος, ο Γιόναταν Νετανιάχου. Γιατί έγινε αυτή η μυθιστορηματική επέμβαση, τέσσερις χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Ισραήλ; Για να σωθούν οι ζωές των Ισραηλινών πολιτών –και όχι μόνο– από τα χέρια των αεροπειρατών. Η ζωή έχει αποδείξει πως κανένας δεν σε σέβεται αν δεν μπορείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Κανένας δεν σε βοηθάει αν δεν είσαι εσύ αποφασισμένος να στηριχθείς στις δικές σου δυνάμεις. Η έξωθεν αναγνώριση, συμπαράσταση και βοήθεια, ακολουθούν.

Και για να μην το ξεχάσω. Η αντιπολίτευση στο Ισραήλ τάχθηκε, αναφανδόν, στο πλευρό της κυβέρνησης για την επέμβαση στην Τζενίν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT