Ενας για όλους, όλοι για έναν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Οκύριος Νίκος είναι 68 ετών. Δεν του φαίνεται. «Είμαστε η γενιά που δεν της φαίνεται η ηλικία της», μου λέει με κάποια διάθεση να αστειευτεί για να σπάσει ο πάγος. Τον έχω ακολουθήσει στο ένα από τα τρία πυροφυλάκια της Εθελοντικής Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής στον Υμηττό. Με τα κιάλια του περιπολεί μια από τις πλέον πολύτιμες εκτάσεις του ταλαιπωρημένου βουνού, που στη συγκεκριμένη περιοχή αναδασώθηκε υποδειγματικά μετά τον πόλεμο και σήμερα λίγες δεκάδες άνδρες και γυναίκες πασχίζουν κάθε χρόνο να το κρατήσουν αλώβητο από τις διαδοχικές πυρκαγιές που το απειλούν.

Η αντιπυρική περίοδος μπαίνει στην πιο επικίνδυνη φάση της. Οι εθελοντές είναι εκεί για εμάς.

Μου δανείζει για λίγο τα κιάλια, ενώ την ίδια στιγμή με τον ασύρματο δίνει την καθιερωμένη ημίωρη αναφορά του στο «επιχειρησιακό κέντρο» της ομάδας του, που εδρεύει στο γνωστό φυλάκιο, στην είσοδο του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής. Το βλέμμα μου περιπλανιέται στο πράσινο στεφάνι από πεύκα και κυπαρίσσια, που αγκαλιάζει το βουνό από το ύψος του λατομείου του Βύρωνα μέχρι τα τελευταία σπίτια σε Παπάγου και Χολαργό στα ανατολικά. «Εκεί επιτηρεί άλλη ομάδα, όμως καλύτερα να είμαστε περισσότεροι παρά λιγότεροι». Η βάρδια είναι δίωρη, μου εξηγεί τη θερινή ρουτίνα του στο βουνό. «Ως εθελοντής, ο βαθμός εμπλοκής σου στη συλλογική προσπάθεια εξαρτάται από σένα και μόνο. Κανείς δεν θα σε αναγκάσει να κάνεις βάρδιες. Εδώ έρχεσαι περισσότερο για σένα και λιγότερο για τους άλλους». Τι εννοεί, ακριβώς; «Δεν νομίζω ότι υπάρχει εθελοντής που ανεβαίνει στο βουνό για να “προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο”. Το κάνει για τον εαυτό του, γιατί νοιάζεται για κάτι που για τον ίδιο είναι πολύ σημαντικό». Η Εθελοντική Δασοπροστασία Καισαριανής είναι μια από τις πιο δυναμικές και πιο πολυπληθείς ομάδες εθελοντικής δασοπροστασίας στην Αττική, που προσφέρει τις υπηρεσίες της αθόρυβα από το 1985. Το έργο της είναι επικουρικό της Πυροσβεστικής, αν και διαθέτει το δικό της δίκτυο για την ανίχνευση και καταπολέμηση πυρκαγιών. Ο βασικός της ρόλος, πάντως, είναι η επιτήρηση και η άμεση προσβολή της φωτιάς μέσα στα πρώτα λεπτά εκδήλωσής της. «Το θέμα είναι, όποιο συμβάν κι αν υπάρξει να αντιμετωπιστεί άμεσα με τα δικά μας μέσα, να μη χρειαστεί συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και να μη φτάσει ποτέ στις ιστοσελίδες ή πολύ περισσότερο στα δελτία ειδήσεων».

Ο Μάιος και ο Ιούνιος πέρασαν ασυνήθιστα ήσυχα, μου λέει ο κύριος Νίκος, «εξαιτίας του σχετικά δροσερού καιρού και των ευεργετικών για το βουνό βροχοπτώσεων. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», επισημαίνει με νόημα. Αναφέρεται στον επικείμενο πρώτο καύσωνα της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τα πρώτα προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ. «Το χειρότερο δεν είναι ο ίδιος ο καύσωνας, αλλά τα μελτέμια που συνήθως ακολουθούν. Η Αττική πλήττεται ιδιαίτερα από αυτόν τον τύπο καιρού και οφείλουμε όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί». Μήνυμα ελήφθη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT