Aναδυόμενη Αφρική και οι ευκαιρίες της

Aναδυόμενη Αφρική και οι ευκαιρίες της

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Μεταξύ των πολλών στόχων της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που εξέθεσε στη Βουλή το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είναι η «εξωστρέφεια» και η «αναπτυξιακή διπλωματία». «Θα εργαστούμε σκληρά για την προώθηση σε διμερές και πολυμερές επίπεδο των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και της παρουσίας των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές», είπε.

Η Ελλάδα τελευταίως δείχνει επιτέλους να κατανοεί την ανάγκη να ξεφύγει από την εσωστρέφεια και την πεπατημένη, και διάθεση να αναπτύξει δεσμούς με χώρες και περιοχές για τις οποίες, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αδιαφορούσε. Μεταξύ αυτών, η Αφρική. Το νέο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε ήδη από τα επτά ταξίδια του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην «Υποσαχάρια» Αφρική την τελευταία τετραετία. Αυτή η προσέγγιση εκδηλώθηκε και με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Βίκυς Λοΐζου, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα, «Επτά γυναίκες μιλούν για το επιχειρείν στην Αφρική», που διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Ιουνίου. Η κ. Λοΐζου υπογράμμισε το ενδιαφέρον της χώρας μας για την περιοχή, λέγοντας ότι από τις 779 δράσεις που περιλαμβάνει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, 10 αφορούν χώρες της «Υποσαχάριας» Αφρικής (μεταξύ άλλων Κένυα, Νιγηρία και Ν. Αφρική). Υπάρχουν πολλά περιθώρια για στενότερες οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, σημείωσε. Οπως υπογράμμισε η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, «πρόκειται για τη δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή του πλανήτη μετά την Ασία, ενώ με βάση τις τρέχουσες δημογραφικές τάσεις, εκτιμάται ότι σε λίγα χρόνια θα φιλοξενεί το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού». Πρόσθεσε ότι «οι εμπορευματικές ροές μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής είναι σε φάση ανάπτυξης. Το 2022 ανήλθαν σε πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 72% σε σύγκριση με το 2021».

Οι υπόλοιπες ομιλήτριες εξέθεσαν τις ευκαιρίες για γόνιμες συνεργασίες που υπάρχουν σε συγκεκριμένες χώρες και στην περιοχή γενικώς, τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν (χορήγηση βίζας, αεροπορική σύνδεση, έλλειψη εμπορικών ακολούθων, διπλή φορολόγηση, κ.ά.). Η πρέσβειρα της Νοτίου Αφρικής, Beryl Sisulu, εξέθεσε τους προσοδοφόρους τομείς για συνεργασία, σημειώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών. Η συνάδελφός της από τη Νιγηρία, Opunimi Akinkugbe, εξήγησε πως η χώρα της αναπτύσσεται, λέγοντας ότι η καινούργια κυβέρνηση θα στηρίξει ξένες επενδύσεις. Οι πληρέστατες ομιλίες των Μαριάννας Gabriel (επίτιμη πρόξενος της Κύπρου και της Ελλάδας στην Γκάνα), Βίκυς Πανταζοπούλου (επίτιμη πρόξενος της Κένυας στην Ελλάδα) και Τερίνας Αρμενάκη (επίτιμη πρόξενος της Αιθιοπίας στην Ελλάδα) εξέθεσαν την αφθονία ευκαιριών και τον πλούτο εμπειριών που περιμένουν όσους στραφούν προς την Αφρική. Σας προτρέπω να διαβάσετε το πολύ ενημερωτικό δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα του επιμελητηρίου, https://www.helafrican-chamber.gr.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT