Θα βρεθούν 200 ψήφοι;

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό. Ως γνωστόν ο συνταγματικός νομοθέτης ζητεί 200 ψήφους για να ισχύσει η πρόταση νόμου. Η αυξημένη πλειοψηφία απαιτείται, διότι θεωρείται πως η ψήφος των αποδήμων επηρεάζει τη σύνθεση του εκλογικού σώματος και ως εκ τούτου είναι απαραίτητη μια ευρύτερη συναίνεση.

Μάλιστα, το Σύνταγμά μας για τον συγκεκριμένο νόμο δεν έχει την πρόνοια του νόμου για το εκλογικό σύστημα. Δηλαδή, αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των 2/3 το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Στην περίπτωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει. 200 ψήφοι ή δεν ισχύει.

Είναι απολύτως λογικό ο Ελληνας που μένει π.χ. στη Μοζαμβίκη και αν πάρει το αεροπλάνο θα μπορεί να ψηφίσει στην Ελλάδα, να μπορεί να ψηφίζει στον τόπο της κατοικίας του ώστε να μην υποστεί τα έξοδα και την ταλαιπωρία.

Γιατί οι Ελληνες βουλευτές να του στερήσουν αυτή τη δυνατότητα;

Από πότε το δικαίωμα του εκλέγειν περιορίζεται εντός της ελληνικής επικράτειας;

Και για ποιο λόγο κάποιοι κρίνουν ότι οι απόδημοι Ελληνες ενδιαφέρονται λιγότερο για την πατρίδα τους από τους κατοικούντες στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να έχουν λόγο για το ποιος θα κυβερνά την πατρίδα τους;

Γιατί οι κάτοικοι της Ελλάδας που περιστασιακά ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα θεωρούνται πιο συνειδητοί πολίτες από τους ξενιτεμένους Ελληνες;

Σε αυτά τα ερωτήματα και σε πολλά άλλα θα κληθούν να απαντήσουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Είναι γνωστό ότι οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ δεν αρκούν. Αρα χρειάζεται να συναινέσει και ένα τρίτο κόμμα.

Και εδώ ελλοχεύει ο γνωστός κίνδυνος. Για να επιτευχθεί ο στόχος των 200 βουλευτών η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να προβεί σε ουσιαστικές αλλαγές επί του δικού της νομοσχεδίου που θα αλλοιώνουν όμως τον χαρακτήρα του.

Οπως έγινε και με τον προηγούμενο σχετικό νόμο, εξαιτίας του οποίου ψήφισαν στον τόπο κατοικίας τους περίπου 23.000 Ελληνες στις εκλογές του Μαΐου και λίγο παραπάνω από 17.000 στις εκλογές του Ιουνίου. Ας μην ξαναδούμε το ίδιο έργο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT