90 χρόνια πριν στην «Κ»…13-7-1933

53" χρόνος ανάγνωσης

ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Εάν κάποιος έπεφτεν από την σελήνην εις το Ντητρόιτ, από το οποίον δεν θα εγνώριζε το παραμικρόν, αναμφιβόλως θα εφώναζε: «Διάβολε, ευρίσκομαι εις το βασίλειον του αυτοκινήτου». Εις την πατρίδα μας, τα σαλόνια των μεγάλων μεγάρων κοσμούνται με βάζα των Σεβρών ή με αρχαία αγάλματα. Εις το Ντητρόιτ χρησιμοποιούν προς τον αυτόν σκοπόν τα τελευταία μοντέλα του οκτακυλίνδρου. Εις τους διαδρόμους του τάδε μεγάρου υπάρχει μισή ντουζίνα αμάξια, διαφόρων τύπων, εκτεθειμένων μεταξύ των τραπεζιών του τσαγιού όπου φλυαρούν ωραίαι κυρίαι. Και το ίδιον μέγαρον φέρει το όνομα μιας μάρκας περιφήμου εις τας Ηνωμένας Πολιτείας.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: Η οικονομική κατάστασις των δυστυχών Δωδεκανησίων έφθασεν εις το απροχώρητον κατόπιν συστηματικής πολεμικής, ην εξασκεί η φασιστική πολιτική, διά της Γεν. Διοικήσεως Ρόδου εφ’ όλων των Νήσων. Η Αγρία αφαίμαξις των Δωδεκανησίων εις φόρους έφθασεν εις τα μη περαιτέρω, ενώ ουδεμία κυβερνητική μέριμνα υπέρ της καταναλώσεως των προϊόντων των καταβάλλεται. Η Ελληνική Παιδεία διώκεται κατά τον πλέον εμφανή τρόπον. Οι Ελληνες διδάσκαλοι εξωρίζονται, άλλοι παύονται άνευ ουδεμιάς αιτίας και άλλοι τούτων σύρονται δέσμιοι εις την φυλακήν! Η Ορθόδοξος Εκκλησία εκηρύχθη εν διωγμώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT