Αστυνομία ΑΕΙ, χρόνος, χρήμα και χολή

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Θυμόσαστε την πανεπιστη-μιακή αστυνομία; Το φιλόδοξο κυβερνητικό σχέδιο που τόσο είχε διχάσει την πανεπιστημιακή κοινότητα; Εβγαιναν τότε οι μισοί καθηγητές κι επικαλούνταν την campus police στις ΗΠΑ, ενώ οι υπόλοιποι αρθρογραφούσαν για την αντισυνταγματικότητα και αναποτελεσματικότητα του μέτρου. Πάνω από χίλιοι ειδικοί φρουροί προσελήφθησαν και το κόστος δημιουργίας του Σώματος ανερχόταν σε 30 εκατ. ευρώ. Σάλιο, χολή, χρήματα κατασπαταλήθηκαν επί δύο και πλέον χρόνια. Ωραία, και τώρα που τη μνημονεύσαμε, μπορούμε να την ξεχάσουμε. Δεν θα γίνει. Επανασχεδιάζεται. Γιατί; Επειδή ήρθε ο επόμενος υπουργός και τα αλλάζει πάλι όλα.

Ημουν και είμαι αντίθετη στη δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, θεωρώ ότι δεν θα βοηθούσε στην καταπολέμηση της βίας στους χώρους της ανώτατης εκπαίδευσης, αντίθετα θα οδηγούσε στην όξυνσή της μετατρέποντας σε πεδίο μάχης τα αμφιθέατρα που έχουν στόχο την προώθηση της γνώσης και την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών. Η χθεσινή ανακοίνωση του Νότη Μηταράκη, όμως, αντανακλά πάνω από όλα τη γνωστή ασυνέχεια του ελληνικού κράτους.

Πρόκειται για παραδοσιακή παθογένεια της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Κάθε αλλαγή, κάθε μεταρρύθμιση ξηλώνεται από την επόμενη κυβέρνηση, ακόμη και αν ανήκει στο ίδιο κόμμα με την προηγούμενη. Κάθε υπουργός κομίζει το προσωπικό του όραμα στον θώκο, ακριβώς επειδή οι κυβερνητικές προτάσεις και προγραμματικές αρχές είναι τόσο ρευστές ώστε προσαρμόζονται στην προσωπικότητα του εκάστοτε αξιωματούχου. Ετσι, μετά τον ρόλο κομπάρσου του πρώην υπουργού Μετανάστευσης σε τηλεοπτική σειρά, στην οποία υποδυόταν τον εαυτό του, και τις χριστουγεννιάτικες μπάλες με το πρόσωπό του πάνω στο έλατο, δεν αποτελεί έκπληξη ότι φαντάστηκε εαυτόν πάνω στο «άλογό» του και εξήγγειλε –ταυτόχρονα με την αλλαγή της πανεπιστημιακής– τη συγκρότηση έφιππης αστυνομίας από το 2024 – έμπνευση που «αφίππευσε» τάχιστα ύστερα από πρωθυπουργική παρέμβαση.

Ολα αυτά θα ήταν εξόχως διασκεδαστικά αν δεν επρόκειτο να στοιχίσουν κι άλλη σπατάλη χρόνου και χρήματος για μια τουριστική ατραξιόν, αφού η βασικότερη αποστολή της νέας μονάδας θα ήταν να βγαίνει φωτογραφίες με τους επισκέπτες του κέντρου της πόλης και να φιγουράρει στο Instagram.

Την ίδια στιγμή, για ένα πολύ σοβαρότερο, όχι όμως εξίσου φωτογενές, θέμα όπως η στελέχωση των ασθενοφόρων εφευρίσκονται τσαπατσούλικες λύσεις, όπως η επιστράτευση ατόμων από την Πυροσβεστική, τον Στρατό και την τοπική αυτοδιοίκηση «έπειτα από μικρής διάρκειας εκπαίδευση».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT