Το μπρα ντε φερ για τον Μπελέρη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Οπως αναμενόταν, από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εντι Ράμα στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους για την υπόθεση του προφυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη δεν βγήκε λευκός καπνός.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τον ομόλογό του την άμεση αποφυλάκιση του Μπελέρη και εκείνος ένιψε τας χείρας του, με το πρόσχημα ότι είναι θέμα Δικαιοσύνης και δεν μπορεί να παραβιάσει την ανεξαρτησία της.

Ετσι, ο μειονοτικός δήμαρχος θα παραμείνει προφυλακισμένος μέχρις ότου η δικαστική αρχή ολοκληρώσει τις έρευνές της, για τις οποίες βεβαίως δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία.

Ωστόσο ο χρόνος για να ορκιστεί ο Μπελέρης δήμαρχος τρέχει και εάν δεν εμφανιστεί σε τρεις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ή εντός ημερολογιακού τριμήνου, τότε προκηρύσσονται νέες εκλογές, στις οποίες πιθανότατα ο ίδιος δεν θα μπορεί να συμμετάσχει, ή και αν είναι υποψήφιος πολύ δύσκολα θα επαναλάβει τη νίκη, δεδομένου ότι ο Ράμα θα έχει λάβει τα μέτρα του…

Στο Βίλνιους ο κ. Μητσοτάκης το πιθανότερο είναι ότι άσκησε πίεση στον Ράμα με προειδοποίηση (απειλή) περί ελληνικών ενστάσεων ως προς το κράτος δικαίου για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Μέχρι πού μπορεί να το πάει όμως η Αθήνα διπλωματικά αν η αλβανική πλευρά επιμείνει στη γραμμή της «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης; Ευρωπαίοι και Αμερικανοί δεν έδειξαν να συγκινούνται από τα γεγονότα της Χειμάρρας, εξ ου και η απουσία αντιδράσεων. Μία καθυστερημένη αποδοκιμαστική δήλωση του Ευρωκοινοβουλίου δεν έδειξε να ενοχλεί τον Ράμα.

Η λαλίστατη, ειδικά σε θέματα κράτους δικαίου, πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Τίρανα, την ημέρα της σύλληψης του Μπελέρη προτίμησε να φύγει αμίλητη για διακοπές, ενώ αφωνία έπιασε και τις διπλωματικές αποστολές της Ε.Ε.

Δίχως τη διεθνή πίεση, ο Ράμα θεωρεί ότι έχει το πλεονέκτημα σε αυτή τη διένεξη με την Αθήνα και δύσκολα θα κάνει πίσω – τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Επ’ ουδενί δεν θα δεχθεί να εμφανιστεί ηττημένος σε ένα ζήτημα το οποίο ο ίδιος δημιούργησε και προκλητικά ανέδειξε, και αυτό η ελληνική πλευρά το αντιλαμβάνεται. Ομως ούτε η ίδια μπορεί να κάνει πίσω και έχει και αυτή στα χέρια της ισχυρά όπλα. Κατά τα φαινόμενα, η άρση του αδιεξόδου θα απαιτήσει λίγο χρόνο και πιθανότατα θα αφεθεί στη Δικαιοσύνη.

Ισως κατά το μοντέλο της «Δίκης των Πέντε» στελεχών της Ομόνοιας, το 1994, που έφερε στα πρόθυρα της ρήξης τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Επιδιώχθηκε τότε να πέσουν οι τόνοι, και με μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μερικούς μήνες μετά, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση ο Μπελέρης θα κερδίσει την ελευθερία του, πιθανόν όμως θα χάσει τη δημαρχία, και ίσως αυτό ήταν που επιδίωκε εξαρχής ο Ράμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT